Ezt kell tudnod a 2024-es TAO (társasági adó) bevallásról.
és nemsokára új irodába költözünk 😃

Böröcz Zoltán

Februárban írtunk már arról, hogy hogyan érdemes a költségeket elszámolni, mit tegyél be a könyvelésbe és mit ne (link). Ez a mostani blog egyfajta folytatása a februári bejegyzésünknek, és ebben az írásban elsősorban a társasági adót növelő és csökkentő tételeket és a TAO kedvezményeket vesszük szemügyre közelebbről.

De mindezek előtt hadd osszuk meg az irodával és az ügyfeleinkkel kapcsolatos egyik legjobb hírt a 2024-es évre: nemsokára költözünk Veszprém belvárosába 😃, ahol egy sokkal tágasabb és szebb irodában tudjuk majd kiszolgálni az egyre növekvő igényeket egyre nagyobb létszámban. Mindezt ugyanakkor a megszokott litéri árakon nyújtjuk, szóval ez a változás számotokra csak előnyöket jelent!

Előreláthatóan május közepén – második felében költözünk, de a pontos időpontról (ha már biztos lesz) előtte 1-2 héttel küldünk egy e-mailt és a Facebook oldalunkra is kitesszük majd.

Már nagyon várjuk, hogy személyesen is körbe tudjunk benneteket vezetni az új irodában! 🤗

Így nézett ki az iroda kb 2 hete 😅:

Jelenleg így néz ki az iroda 😊:

Na de akkor csapjunk is bele az eredeti témánkba, a TAO-val kapcsolatos írásba:

A vállalatoknak, amelyek éves adóbevallást készítenek, 2024. május 31-ig kell elkészíteniük és benyújtaniuk a TAO bevallásukat.

Az adó mértéke 2024-ben 9%, alapja pedig alapvetően az adózás előtti eredményből kerül meghatározásra.

Miután elkészült az éves adókat nem tartalmazó főkönyv, megkezdődhet a TAO számításának összeállítása. Fontos alaposan átgondolni a különböző adóalap-módosító tényezőket (TAO-növelő és -csökkentő tételeket), valamint az elérhető TAO-kedvezményeket.

Vizsgáljuk meg, melyek a gyakori TAO-adóalap csökkentő vagy növelő tételek! Ügyeljünk arra, hogy megfelelően dokumentáljuk a társaság érdekében felmerülő költségeket, hogy ne kelljen több TAO-t befizetnünk! Ebben elsősorban a könyvelők, így mi is a Profit-Adó 2006 Könyvelőirodánál tudunk segítséget adni.

TAO adóalapot csökkentő vagy növelő tételek

A TAO-adóalapot módosító tételek széles körben ismertek, és szinte minden vállalkozásnál jelen vannak:

 1. Veszteségleírás
 2. Céltartalék képzése, felhasználása
 3. Értékcsökkenés, értékcsökkenési leírás
 4. Kapott (járó) osztalék, részesedés
 5. Fejlesztési tartalék
 6. Szakképzésben közreműködő adózó
 7. Pályakezdő, munkanélküli, egyéb személy foglalkoztatása
 8. Megváltozott munkaképességű foglalkoztatása
 9. Munkavállalók mobilitását célzó juttatásokhoz kapcsolódó kedvezmények
 10. Bírságok, jogkövetkezmények
 11. Adóellenőrzési, önellenőrzési megállapítások
 12. Alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés
 13. Kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árak
 14. Adomány és támogatás kedvezménye
 15. Kkv beruházási kedvezmény
 16. Korai fázisú vállalkozásban való részesedésszerzés kedvezménye
 17. A tulajdoni részesedésre elszámolt értékvesztés
 18. Elektromos töltőállomás létesítésének kedvezménye
Nézzünk egy konkrét példát: 5. Fejlesztési tartalék
Az adózó a jövőbeni beruházásaira fejlesztési tartalékot képezhet. Ha él ezzel a lehetőséggel, akkor csökkenti az adózás előtti eredményét az eredménytartaléknak az adóévben lekötött tartalékba átvezetett és az adóév utolsó napján lekötött tartalékként kimutatott összege, vagyis a fejlesztési tartalék, de legfeljebb az adóévi adózás előtti nyereség összege.
A csökkentésként érvényesített összeget elszámolt értékcsökkenési leírásnak kell tekinteni azzal, hogy az adóévben megvalósított, a fejlesztési tartalékból feloldott részt meghaladó értékű beruházás esetén az értékcsökkenési leírás a tárgyi eszköz üzembe helyezésének napjától – a bekerülési értékre vetített kulccsal számítva – folytatható. Az igénybe vett kedvezmény megtartásának feltétele, hogy az adózó a lekötött tartalékot figyelemmel a kivételekre, kizárólag a megvalósított beruházás költségei szerint használhatja fel a képzést követő adóévben; különben a feloldott rész után az adót késedelmi pótlékkal növelten meg kell fizetnie.

A legtöbb vállalkozás megfelelően alkalmazza ezeket a TAO-csökkentő vagy -növelő tételeket a TAO-kalkuláció során. Azonban előfordulhatnak hibák, amelyek felesleges adóterhet akaszthatnak a társaságok nyakába, sőt akár adóhiányt is eredményezhetnek, ami a bírság kockázatát is növeli.

Milyen területeken fordulnak elő jellemzően a tipikus hibák?

 • Értékcsökkenési leírás és adóalap
 • Az elszámolt értékvesztések TAO hatása
 • Céltartalék hatása a társasági adóalapra
 • Veszteség elhatárolás
 • Kedvezményezett jogügyletekhez kapcsolódó adóalap módosítás
 • Közvetített szolgáltatások és alvállalkozói teljesítések
 • Korábbi adóévekhez kapcsolódó eredménytételek
 • Transzferár korrekció
 • Eredménykorrekciók
 • Adományok, támogatások
 • Kamatlevonhatósági korlát
 • Innovációs járulék kötelezettség
 • Adókedvezmények

Adókedvezmények

2023. december 30-ig a kalkulált adó összege legfeljebb 80%-kal csökkenthető fejlesztési adókedvezmény címén, és ebből a csökkentett összegből – legfeljebb 70%-ig – vehető igénybe más adókedvezmény. Tehát nincs lehetőség teljes, 100%-os adókedvezményre; az adó összege nem csökkenthető nullára.

2023. december 31-től változik az adókedvezmények igénybevételi sorrendje a kutatás-fejlesztési adókedvezmény bevezetése miatt. A kalkulált társasági adóból a kutatás-fejlesztési adókedvezménnyel csökkentett összeg legfeljebb 80%-áig vehető igénybe fejlesztési adókedvezmény, majd ebből a csökkentett összegből – legfeljebb 70%-ig – vehető igénybe más adókedvezmény. A kutatás-fejlesztési tevékenység adókedvezményével az adózó akár nullára is csökkentheti a kalkulált adót.

Az adókedvezmények érvényesíthetők akár önellenőrzés útján is.

Adókedvezmények:

 1. A 80 százalékos korlát szerinti fejlesztési adókedvezmény
 2. A 70 százalékos korlát szerinti adókedvezmények
  1. Látvány-csapatsportok támogatása
  2. Filmgyártás támogatása
  3. Szövetkezeti közösségialap-képzés
  4. Kkv beruházási hitel kamata utáni adókedvezmény
  5. Az energiahatékonysági célokat szolgáló beruházás, felújítás adókedvezménye
  6. Élő zenei szolgáltatás adókedvezménye
Kiemeljük ezek közül a Kkv beruházási hitel kamata utáni adókedvezményt, mert nagyon sokan nem veszik figyelembe, ill. ha figyelembe veszik, akkor nem igazán figyelnek a feltételekre:
Azok az adózók, akik a hitelszerződés – beleértve a pénzügyi lízinget is – megkötésének adóévének utolsó napján mikro-, kis-, vagy középvállalkozásnak (kkv) minősülnek, adókedvezményt vehetnek igénybe tárgyi eszköz beszerzéséhez vagy előállításához, ha azt pénzügyi intézménytől vett hitelből finanszírozták, és kizárólag erre a célra használták fel a hitelt – ideértve a más hitellel történő visszafizetésre felvett hitelt is. Az adókedvezmény összege a hitel kamata.

A felmerülő költségek megfelelő kezelése

• Továbbszámlázás

Előfordul, hogy a főkönyv vizsgálata során olyan költségekbe ütközünk, amelyeket a vállalkozás továbbszámlázott, áthárított a munkavállalóira, vagy éppen egy kapcsolt fél számára, mivel a költség nála merült fel, de nem közvetlenül az ő üzleti tevékenységét érinti. 

Fontos, hogy gondoskodjunk arról, hogy a továbbszámlázás megfelelően dokumentált legyen, és még továbbszámlázás esetén is rendelkeznie kell a vállalkozásnak megfelelő költségbizonylattal.

• Külföldi konferencia költségei, kiküldetés

Kiküldetés vagy külföldi konferencia során felmerült költségekről (utazási költségek, szállás, étkezés stb.) fontos, hogy rendelkezésre álljon a megfelelő háttér dokumentáció, bizonylatok és nyilvántartás. Ezek segítenek igazolni a költségeket, valamint azt, hogy azok a vállalkozás érdekében merültek fel.

• Selejtezés

Selejtezéskor a TAO törvény szerint az adóalap növekszik az eszközök könyv szerinti értékével, azonban lehetőséget biztosít a törvény a számított nyilvántartási érték szerinti csökkentésére is, és sok esetben a két tétel megegyezik, így tényleges adóemelés nem is történik.

Viszont a selejtezési jegyzőkönyv hiányában vagy hiányos adatok esetén nincs megfelelő alátámasztás a selejtezett eszközök értékéhez, így a vállalkozás köteles az eszközök könyv szerinti értékével növelni a TAO adóalapot, mintha nem a vállalkozás érdekében felmerült költség lenne.

• Adományozás

Amellett, hogy jó célt szolgálunk adományozással, például támogatunk egy civil szervezetet, bizonyos feltételek teljesülése esetén adóalap-csökkentést is igénybe vehetünk. Fontos a megfelelő igazolás beszerzése és annak tartalmának megfelelő dokumentálása, különben az adóhatóság kiveheti a csökkentő tételek közül.

Különösen figyelj oda a megfelelő dokumentálásra vagy válassz megfelelő könyvelőcéget ehhez!

Nem csupán egyes költségek esetében kell ügyelned a megfelelő dokumentációra és alátámasztásra; az adókedvezmények, például az energiahatékonysági beruházások vagy fejlesztési adókedvezmények igénybevételekor is kiemelten fontos, hogy megfelelően vezesd nyilvántartásaidat és a bevallást a törvényi előírásoknak megfelelően töltsd ki, pontos adatokkal ellátva a kedvezményekre vonatkozóan.

Ellenkező esetben, kötelező adóellenőrzés során (a harmadik évben) az adóhatóság megkérdőjelezheti a kedvezmény igénybevételének jogosságát, ami jelentős adókockázatot jelenthet a vállalkozásod számára.

Akár ezzel a témával kapcsolatban, akár más témákkal kapcsolatban szeretettel várunk irodánkban konzultációra, hívj vagy írj nekünk a lenti űrlap segítségével!

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzés a megírása pillanatában érvényes törvények és adószabályok alapján a legnagyobb gondossággal készült. Kérünk vedd figyelembe, hogy az adott szabályok változhatnak. Kérdezz meg minket vagy könyvelődet a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel, hogy képben legyél

Kérj tőlünk ajánlatot!

Ha valamelyik szolgáltatással kapcsolatban kérdés merült fel benned, vagy egy ötlettel fordulnál hozzánk, akkor keress nyugodtan az oldalon található elérhetőségek egyikén!

Ajánlatkéréshez kérlek, hogy töltsd ki az űrlapot, vagy küldd el ezeket az adatokat emailben.

Amennyiben szimpatikusak vagyunk neked és szeretnél velünk közösen dolgozni, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Mi már nagyon várjuk a közös munkát! 🙂

Ajánlatkérés

hogy mindig
képben legyél

Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről