Költségek elszámolása 2024 és 4.000.000Ft támogatás elektromos autó vásárlásához

Böröcz Zoltán

Pályázat elektromos autó vásárlására

A 2016-ban kiírt és 2024. februárjában újra induló pályázat célja, hogy nagy összegű támogatással élénkítse az elektromos járművek magyarországi piacát.

A 2024-es elektromos autó pályázatban a támogatás összege sávosan alakul, attól függően, hogy az e-autó akkumulátorának kapacitása milyen:  

  • a 41 kWh alatti autók esetében legfeljebb 2,8 millió forint,
  • a 41 és 59 kWh közöttiekre 3,6 millió forint,
  • míg az 59 kWh feletti autókra maximum 4 millió forint az igényelhető támogatás.

A támogatást gazdasági társaságok (Kft, Kkt, Bt, Rt) és egyéni vállalkozók jogosultak igénybe venni. Az autóra vonatkozó két legfontosabb feltétel az, hogy az nem hibrid, kizárólag tisztán elektromos, és csak új gépjármű lehet.

A teljes pályázati dokumentáció letölthető ezen a linken: ide kattintva.

Költségek elszámolása 2024-ben

Évről évre érdemes újragondolnunk, hogy milyen költségeket lehet elszámolni vállalkozóként. Ebben a bejegyzésben meghatározzuk az alapokat és rávilágítunk néhány gyakori hibára, amiken javítani érdemes, hogy a NAV ne szabjon ki komoly bírságot a vállalkozásunkra.

Az alap, amiből kiindulunk

Minden olyan költség, amely a vállalkozási tevékenységhez kapcsolódik, hivatalos számla ellenében és az adózási módtól függően elszámolható.

Bizonyos adózási modellek esetén érdemes figyelembe venni a költségek elszámolását, ott, ahol a költségek csökkenthetik az eredményt. Ezekben a modellekben a nyereségadót egy kisebb adóalap után fizetik, ezért a vállalkozások tulajdonosai ösztönözve vannak arra, hogy az összes költséget elszámolják, még azokat is, amelyeknek nem egyértelműen bizonyítható, hogy a vállalkozás érdekében merültek fel.

Nézzük úgy, hogy van egy fehér sáv, van egy szürke sáv és van egy fekete sáv.

  • A fehér sáv azt jelenti, hogy az adott költség egyértelműen a vállalkozás érdekében elszámolható (például a munkabér).
  • A szürke sávba tartoznak azok a költségek, amelyekről nem egyértelmű, hogy szükségesek voltak-e, de bizonyíthatóak. Ide tartozhat például egy tanulmány beszerzése reális óradíjjal, amely egy lehetséges projekt kapcsán merült fel.
  • A fekete sávba sorolhatók azok a költségek, amelyeket kizárólagosan tilos elszámolni. Ezeket a számlákat még a regisztrált könyvelők sem veszik figyelembe a könyvelés során, mind a saját, mind a vállalkozás védelmében. Ebben a kategóriában egyértelmű csalás vagy annak kísérlete állhat a háttérben. Például, ha valaki egy tanulmányt próbál elszámolni, de az ára szembetűnően irreálisan magas, sokszorosan meghaladva a piaci árat. Talán te is hallottál már olyan szakértői számlákról, amelyeknek az óradíja több százezer forintba került.

Mi minősül vállalkozás érdekében felmerülő költségnek?

Ezt a vállalkozás tevékenysége(i) határozzák meg. Vegyük például egy csokoládégyártó üzemet, ahol az alapanyagok, például a kakaó, nyilvánvalóan elszámolhatók. Azonban más típusú vállalkozásnál a kakaó már reprezentációs költségnek számít, és csak külön juttatásként, járulékfizetés mellett elszámolható.

Milyen költségeket lehet nyugodtan elszámolni?

Ezeket a költségeket két területre lehet bontani. Az első területbe tartoznak a termeléssel összefüggő közvetlen költségek, mint például az anyagköltségek és a munkaerő költségei. Ezek nélkül nem lenne termelés.

A második csoportba tartoznak a termeléssel nem közvetlen összefüggő költségek, amelyek nélkül ugyan elvégezhető lenne a tevékenység, de jelentős mértékben hozzájárulnak az eredményhez. A marketing kiadások nélkül kevesebb ember látogatna el a kávézóba, míg a piackutatás és annak költségei nélkül a vállalkozás nem jutna hozzá azokhoz az információkhoz, amelyek alapján hatékony stratégiát alakíthatna ki. Ide sorolhatók az irodai berendezések költségei is.

Az adótörvények felsorolják a gyakran előforduló költségeket, de természetesen nem lehet teljeskörű listát adni. Ezért a törvények nem tiltják, hogy a vállalkozó eltérő költséget is elszámoljon, amennyiben bizonyítani tudja, hogy az minden kétséget kizáróan a tevékenység érdekében merült fel.

Előfordulhat, hogy olyan költségek merülnek fel a vállalkozásnál, amelyek jogszerűen elszámolhatók az adóalappal szemben, mégis a cégnek semmilyen bevétele nem származik belőlük. Ilyen lehet például egy olyan árajánlat készítése is, amelyből soha nem születik megrendelés.

Tehát minden olyan felmerült költséggel, ami kapcsolódik a vállalkozás bevételszerző tevékenységéhez és jövedelemszerzéséhez, csökkenthető az adóalap. Fontos azonban figyelembe venni, hogy az adótörvények bizonyos – a bevételszerzést elősegítő – költségek elszámolhatóságát korlátozhatják.

Mire kell figyelned a költségek elszámolásakor?

Telefonszámla

A telefonszámla kezelése különösen fontos kérdés, hiszen könnyen hinnénk, hogy ha a vállalkozás nevére szól, és az üzleti tevékenységhez nélkülözhetetlen, akkor 100%-ban elszámolható. Sajnos ez nem mindig így van. Figyelemmel kell lenni a „vélelmezett magánhasználatra”, ami után járulékfizetési kötelezettségünk lehet.

Üzleti utazás

Az odautazás és a szállás díja mindig elszámolható, az étkezésed után pedig 33,04%-os adót kell befizetned, de más költségeket már nem lehet elszámolni. Ezért különösen fontos figyelmet fordítani azokra a szállodai számlákra, amelyek a vendégéjszakán kívül további tételeket tartalmaznak. Az üzleti utazás célját részletesen dokumentálni kell, hogy később ne legyenek problémák egy esetleges adóellenőrzés során. Külföldi kiküldetés esetén további speciális szabályok is érvényesek (pl. napidíj), ezért érdemes alaposan tájékozódni az utazás előtt.

Autó

Az autóval kapcsolatban fontos figyelembe vennünk néhány tényezőt. Először is, kérlek olvasd el a lízinggel kapcsolatos bejegyzésünket (link itt), mert számos érv szól amellett, hogy céges autót lízingeljünk (például az áfa visszaigénylés lehetősége).

Ha a vállalkozás nevére vásárolsz személygépkocsit, akkor a vásárlást követő hónaptól kezdve fizetned kell a cégautó adót, amelynek mértéke az autó teljesítményétől és környezetvédelmi osztály-jelzésétől függ. A 2024-es adatokat itt találod:

Teljesítmény (kW) "0"-"4" környezetvédelmi osztályjelzések esetén "6"-"10" környezetvédelmi osztályjelzések esetén "5" ; "14-15" környezetvédelmi osztályjelzések esetén
0-50
30 500Ft
16 000Ft
14 000Ft
51-90
41 000Ft
20 000Ft
16 000Ft
91-120
61 000Ft
41 000Ft
20 000Ft
120 felett
81 000Ft
61 000Ft
41 000Ft

Ettől kezdve az összes autóval kapcsolatos költséget elszámolhatjuk a vállalkozásban (üzemanyag, karbantartás, felszerelés stb.). Az autó beszerzési értéke évente költséget generál, mivel értékcsökkenést kell figyelembe vennünk.

Ha a személyautót nyíltvégű pénzügyi lízinggel vásároltad, akkor a lízingdíj és a szervizek áfája is 50%-ban levonható. Ha igazolható, hogy a céges autót 50%-nál nagyobb mértékben használod a vállalkozás érdekében, és rendelkezel tételes útnyilvántartással, akkor az 50%-nál nagyobb értékű áfa visszaigénylésére is jogosult lehetsz.

Továbbá a bejegyzés elején bemutatott elektromos autók vásárlására igénybe vehető 4 millió Ft támogatás is csak vállalkozások számára elérhető, ami miatt is érdemes jól végiggondolnod a céges autó kérdését.

Tárgyi eszközök

A tárgyi eszközök olyan eszközök, amelyek egy éven túl szolgálják a vállalkozás érdekeit, és aktiváláskor, vagyis a használat megkezdésekor nyilvántartásba kell őket vennünk. Az eszközök értékcsökkenése szerint kell őket elszámolnunk.

Két fő kategóriát különböztetünk meg: kis értékű (jelenleg 200 ezer Ft alatti értékű) és nagy értékű tárgyi eszközöket. A kis értékű tárgyi eszközök azonnali költségként kerülnek elszámolásra egy összegben a beszerzés évében.

A 200 ezer Ft feletti eszközök értékcsökkenése több évre oszlik el a vállalkozás költségei között az értékcsökkenési szabályoknak megfelelően.

Akár ezzel a témával kapcsolatban, akár más témákkal kapcsolatban szeretettel várunk irodánkban konzultációra, hívj vagy írj nekünk a lenti űrlap segítségével!

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzés a megírása pillanatában érvényes törvények és adószabályok alapján a legnagyobb gondossággal készült. Kérünk vedd figyelembe, hogy az adott szabályok változhatnak. Kérdezz meg minket vagy könyvelődet a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel, hogy képben legyél

Kérj tőlünk ajánlatot!

Ha valamelyik szolgáltatással kapcsolatban kérdés merült fel benned, vagy egy ötlettel fordulnál hozzánk, akkor keress nyugodtan az oldalon található elérhetőségek egyikén!

Ajánlatkéréshez kérlek, hogy töltsd ki az űrlapot, vagy küldd el ezeket az adatokat emailben.

Amennyiben szimpatikusak vagyunk neked és szeretnél velünk közösen dolgozni, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Mi már nagyon várjuk a közös munkát! 🙂

Ajánlatkérés

hogy mindig
képben legyél

Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről

❗️ Elköltöztünk ❗️

Örömmel értesítünk, hogy elköltöztünk Veszprém belvárosába, az Ady Endre u. 5-ben a 3.emeletre!

Link

Várunk Benneteket szeretettel Veszprémben!