Költségek elszámolása 2023-ban

Böröcz Zoltán

Legutóbb 2021. augusztusában írtunk arról (link itt), hogy milyen költségeket tudsz vállalkozóként elszámolni. Ebben a bejegyzésben kibővítjük, színesítjük a korábbi megállapításokat és felhívjuk a figyelmedet egy-két olyan hibára is, amit gyakran kell javítanunk, és ha benne marad a könyvelésben, akkor a NAV komoly bírságot szabhat ki a vállalkozásodra.

Kiindulási alap

Minden a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költség hivatalos számla ellenében és az adózási mód függvényében elszámolható. Bizonyos adózási modellek esetén, ahol a költségekkel tudjuk az eredményünket csökkenteni van a költségek elszámolásának értelme. Ezeknél a modelleknél a nyereségadót egy kisebb adóalap után fizetjük meg, emiatt a vállalkozások tulajdonosai motiváltak abban, hogy azokat a költségeket is elszámolják, amik nem bizonyíthatóan a vállalkozás érdekében merülnek fel. Nézzük úgy, hogy van egy fehér sáv, van egy szürke sáv és van egy fekete sáv.

  • A fehér sáv az, ami egyértelműen a vállalkozás érdekében elszámolt költség (pl. a munkabér).
  • A szürke minden olyan költség, amiről nem egyértelmű, hogy szükség volt-e rá, de igazolható. Ilyen lehet például egy tanulmány megvásárlása reális óradíjjal egy lehetséges projekt kapcsán.
  • A fekete költség a tilos zóna. Ezeket a számlákat egy regisztrált könyvelő sem teszi be a könyvelésbe a saját maga és a vállalkozás védelmében. Itt nyilvánvaló csalás vagy annak kísérlete áll a háttérben. Például ha valaki egy tanulmányt elszámol költségként, de ordít, hogy irreálisan magas áron, a piaci ár sokszorosáért készítették. Talán már hallottál sok százezer forintos óradíjú szakértői számlákról. 

Mi minősül a vállalkozás érdekében felmerülő költségnek?

A vállalkozás tevékenysége(i) határozzák meg, hogy mi minősül elszámolható költségnek. Vegyünk például egy csokoládégyártó üzemet, ahol az alapanyag és áru (pl. kakaó) nyilvánvalóan elszámolható. Ugyanakkor egy más típusú vállalkozásnál a kakaó már reprezentációs költségnek számít, és csak külön juttatásként, járulékfizetés mellett elszámolható.

Példa az életből

Egy vállalkozás elszámol egy QLED 8K TV-t 2 millió Ft-ért, egy bőr ülőgarnitúrát 4 millió Ft-ért. A vállalkozás székhelye a tulajdonos bejegyzett címe is. Itt most a vállalkozás érdekében felmerülő költségekről van szó vagy a tulajdonos csak szeretné az áfát és a befizetendő nyereségadót valahogy visszanyerni a vállalkozásból?

Attól függ, hogy mivel foglalkozik a vállalkozás. Amennyiben egy kozmetikáról vagy fuvarozási vállalkozásról vagy a fenti élelmiszer-előállító üzemről van szó, ezek a költségek nagyon nehezen vagy egyáltalán nem lehetnek indokolhatóak. Ha azonban egy magas kategóriás mérnöki vagy ügyvédi irodáról van szó, ott ezek a költségek azért nem szúrnak szemet, hiszen a vállalkozás tevékenysége indokolhatja ezek beszerzését.

Ami az egyik vállalkozásnál felesleges luxus, a másiknál elfogadható költség. A fenti példából kiindulva a mérnöki iroda a fenti tv-n tartja a 3D projekt bemutatóit az ügyfeleinek, az ügyvédi iroda pedig az ügyfeleit egy kényelmes és luxus kategóriájú bőrkanapén fogadja. Ezek méltányolható költségek.

Mik akkor a nyugodtan elszámolható költségek?

Két területre lehet osztani. Az elsőbe tartoznak a termeléssel összefüggő közvetlen költségek, mint például az anyagköltségek, a munkaerő költségei. Ezek nélkül nincs termelés.

A második csoportba a nem direkt költségek tartoznak, amelyek nélkül ugyan elvégezhető a tevékenység (legyártható a sporteszköz, lefőzhető a kávé), de az eredményhez jelentősen hozzájárulnak. A marketing kiadások nélkül nem jönnek be a kávézóba az emberek, míg a piackutatás és annak költségei hiányában a vállalkozás nem kapja meg azokat az információkat, amelyek alapján ki tudja alakítani stratégiáit. Ide tartoznak az irodai berendezések költségei is.

Az adótörvények felsorolják a jellemzően előforduló költségeket, de természetesen nem tudnak teljeskörű listát adni. Emiatt azt sem tiltják a törvények, hogy ezektől eltérő tételt is elszámoljon a vállalkozó, feltéve, hogy bizonyítani tudja, hogy minden kétséget kizáróan a tevékenység érdekében merült fel a költség.

Olyan is előfordulhat, hogy olyan, az adóalappal szemben jogszerűen elszámolható költségek merülnek fel a vállalkozásnál, amelyekből egy forint bevétele sem lesz a cégnek. Ilyen lehet akár egy olyan árajánlat készítése is, amiből soha nem lesz megrendelés.

Így tehát minden olyan felmerült kiadással, mely a vállalkozás bevétel és jövedelemszerző tevékenységéhez kapcsolódik, csökkenthető az adóalap. Arra viszont ügyelj, hogy egyes – a bevételszerző tevékenység érdekében felmerült – költségek elszámolhatóságát az adótörvények korlátozzák.

Milyen költségek elszámolására figyelj különösen

Telefonszámla

Fontos kérdés a telefonszámla kérdésköre, hiszen jogosan gondolhatnánk, hogy a vállalkozás nevére szól, és az üzleti tevékenységünkhöz elengedhetetlen, akkor 100%-osan elszámolható. Sajnos nem. Figyelemmel kell lenni a „vélelmezett magánhasználatra”, ami után járulékfizetésre vagyunk kötelezettek. 

Üzleti utazás

Az odautazás és a szállás díja mindig elszámolható, de az étkezés után 33,04%-ot kell fizetni, egyéb költséget pedig nem lehet elszámolni. Emiatt különösen figyelemmel kell lenni azokra a szállodai számlákra, amik a vendégéjszakán kívül más tételeket is tartalmaznak. Az üzleti utazás célját is jól körbe kell bástyáznod, ha nem szeretnél a későbbiekben kellemetlenségeket egy adóellenőrzés során. A külföldi kiküldetésre vonatkoznak még egyéb speciális szabályok (pl. napidíj), amiről részletesen tájékozódj az utazás előtt.

Autó

Autóval kapcsolatban is van 1-2 kitétel, amire figyelnünk kell. Először is kérlek olvasd át a lízinggel kapcsolatos bejegyzésünket (link itt), mert több érv (pl áfa visszaigénylés) is szól amellett, hogy ilyen konstrukcióban vásárolj céges autót.

Ha a vállalkozásod nevére vásárolsz egy személygépkocsit, akkor a vásárlást követő hónaptól meg kell fizetned a cégautó adót, aminek mértéke az autó teljesítményének és környezetvédelmi osztály-jelzésének függvénye. A 2023-as számokat itt találod.

Viszont innentől kezdve az összes autóval kapcsolatosan felmerülő költségünket elszámolhatjuk a vállalkozásunkban (üzemanyag, karbantartás, felszerelés stb.). Az autó beszerzési értéke is költséget generál minden évben, hiszen értékcsökkenést kell rá számolnunk. 

Amennyiben a személyautót nyíltvégű pénzügyi lízinggel vetted, akkor a lízingdíj és a szervizek áfája is levonható 50%-ban. Sőt ha igazolhatóan nagyobb, mint 50 százalékban használod a céges autót a vállalkozás érdekében és tételes útnyilvántartást vezetsz, akkor az 50%-nál nagyobb értékű áfa visszaigényléssel is élhetsz.

Tárgyi eszközök

A tárgyi eszközök olyan eszközök, amelyek egy éven túl szolgálják a vállalkozás érdekét, és aktiváláskor, azaz a használat megkezdésekor a tárgyi eszköz nyilvántartásba is fel kell vennünk. Az eszközöket ezek után az értékcsökkenés szabályai szerint kell elszámolnunk.

Megkülönböztetünk kisértékű (jelenleg 200 ezer Ft alatti értékű eszközök) és nagyértékű tárgyi eszközöket. A kisértékű tárgyi eszközök egy összegben, azonnal a beszerzés évében azonnali költségként elszámolásra kerülnek.

A 200 ezer Ft feletti eszközök pedig az értékcsökkenés szabályai szerint több évre szétosztva lesznek költségei a vállalkozásnak.

Akár ezzel a témával kapcsolatban, akár más témákkal kapcsolatban szeretettel várunk irodánkban konzultációra, hívj vagy írj nekünk a lenti űrlap segítségével!

„Class aptent taciti sociosqu ad litora per conubia nostra, per inceptos himenaeos .Aenean non turpis vitae ligula tristique sagitt isras varius erat pulvinar eros pretium”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus quis arcu est. Quisque posuere est arcu, id hendrerit orci pulvinar id. Cras egestas metus sit amet felis accumsan, vitae placerat libero sodales. Morbi efficitur maximus massa et aliquam. Quisque vel viverra augue.

Nullam scelerisque erat nisl, eu aliquet quam porttitor et. Aliquam molestie sem augue, non egestas nunc sagittis in. Suspendisse vehicula turpis eget leo sollicitudin, dapibus commodo massa facilisis.

Ut ac tortor eget nibh condimentum congue. In facilisis porttitor iaculis. Etiam vestibulum, nisl nec molestie egestas, velit lorem venenatis tellus, pellentesque blandit nulla sapien accumsan velit. Vivamus purus nunc, dictum nec elit viverra, semper iaculis risus.

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzés a megírása pillanatában érvényes törvények és adószabályok alapján a legnagyobb gondossággal készült. Kérünk vedd figyelembe, hogy az adott szabályok változhatnak. Kérdezz meg minket vagy könyvelődet a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel, hogy képben legyél

Kérj tőlünk ajánlatot!

Ha valamelyik szolgáltatással kapcsolatban kérdés merült fel benned, vagy egy ötlettel fordulnál hozzánk, akkor keress nyugodtan az oldalon található elérhetőségek egyikén!

Ajánlatkéréshez kérlek, hogy töltsd ki az űrlapot, vagy küldd el ezeket az adatokat emailben.

Amennyiben szimpatikusak vagyunk neked és szeretnél velünk közösen dolgozni, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Mi már nagyon várjuk a közös munkát! 🙂

Ajánlatkérés

hogy mindig
képben legyél

Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről