Hogyan érinthetnek vállalkozóként a felnőttképzési törvény változásai?

Böröcz Zoltán

A felnőttképzési törvény nemrégiben bejelentett változásai jó eséllyel átrajzolják majd a tréningek, illetve korábban engedély nélkül is lebonyolítható szabadpiaci képzések piacát.

Ennek fényében egyrészt azt igyekszünk megválaszolni, hogy a 2020. szeptember 1-jétől életbe lépő változások miként érinthetik a vállalkozásod. Másrészt abban is igyekszünk tippeket adni, hogy milyen módon orvosolhatod a módosítások miatt felmerülő esetleges nehézségeket.

Nem célunk tehát a törvénymódosítás véleményezése, sokkal inkább megoldás fókusszal igyekszünk hasznos és hozzáadott értékkel bíró információkkal szolgálni.

Milyen típusú képzésekre vonatkoznak a szóban forgó változások?

Először is tisztázzuk a legégetőbb kérdést, vagyis a változásokban érintett képzési formákat. Tehát a lényeg, hogy egyrészt a célirányos kompetenciakialakításra, másrészt a kompetenciafejlesztésre irányuló, szervezetten megvalósuló oktatások és képzések érintettek a változásokkal kapcsolatban.

Fontos hozzátenni, hogy a szervezett szakképzéseken, illetve a köznevelési intézmények, szakképző intézmények, valamint a felsőoktatási intézmények alapvető feladatkörén kívül eső oktatások és képzések viszont nem érintettek.

Hogy az általad lebonyolított esetleges képzéseket illetően tisztábban láthass, nézzük meg a kompetencia fogalmának értelmezését. Merthogy jelen esetben a kulcskérdés az lesz, hogy az általad menedzselt képzés vagy képzések kimerítik-e a kompetenciakialakítás, illetve kompetenciafejlesztés fogalmát.

Ez alapján lehet érintett a vállalkozásid a felnőttképzési törvény kapcsán

Ha a törvényi definíciót vesszük alapul, akkor  kompetencia alatt olyan ismeretek, készségek és képességek összességét értjük, aminek a segítségével a résztvevő egy adott területen képessé válik a meghatározott döntésen, valamint a megvalósításon alapuló eredmény elérésére.

Leegyszerűsítve a kérdés, hogy tanítasz-e bármi újat a résztvevőknek. Egyébként a tartalom alapján dől el, hogy egy workshop, konferencia, illetve online és offline tréning éppenséggel képzésnek minősül-e.

Annál a workshopnál például, ahol a résztvevők kizárólag a tapasztalatcsere miatt vesznek részt az eseményen, ott egzakt képzés nem történik. Ellenben, ha a közös feladat- vagy problémamegoldás a kompetenciafejlesztés céljából történik, ott sokkal inkább megvalósul a kompetenciafejlesztés.

Bonyolult? Szerintünk is az. Esetleg többszöri elolvasás után sem tudod eldönteni, hogy a vállalkozásodat érintik-e a módosítások? Ne lepődj meg, sokan járnak ebben a cipőben.

Szakértői állásfoglalásért célszerű hozzáértő szakembertől véleményt kérned, vagy pedig a vállalkozói ismeretségeden belül informálódnod.

Milyen plusz feladatokra és kötelezettségekre számíthatsz?

A bejegyzés hátralévő részében megnézzük, hogy a felnőttképzési törvény módosítása értelmében 2020. szeptember 1-től milyen plusz feladatoknak és kötelezettségeknek kell eleget tenned, ha a vállalkozásod érintett.

Először is fontos lesz, hogy a felnőttképzési tevékenység csakis bejelentés alapján végezhető. A bejelentéshez szükség lesz egy előzetes regisztrációra is, amit az alábbi felületen tudsz elvégezni.

Mindenképp felnőttképzési szerződést kell majd kötnöd minden egyes résztvevővel. A szerződés tartalmát illetően ide kattintva minden fontos tudnivalót megtalálsz. A részvételre vonatkozó tanúsítvány kiállítása viszont csak abban az esetben lesz kötelező érvényű, ha ez egy-egy résztvevő kifejezett kérése.

Ennél lényegesebb viszont, hogy mindenképp szükséges lesz gondoskodnod a személyes adatok megfelelő kezeléséről a feln. tv. 21. §-ban foglaltak szerint, mégpedig a szerződéskötéstől számított nyolcadik év utolsó napjáig.

Szintén kalkulálnod kell majd egy adatszolgáltatási kötelezettséggel is. Vagyis a felnőttképzés adatszolgáltatási rendszerébe legkésőbb a képzés indulásáig, adatváltozásnál pedig három munkanapon belül kell feltölteni a releváns adatokat.

Mindenképp gondoskodnod kell róla, hogy a felnőttképzők nyilvántartásában szereplő nyilvántartási számod feltétlenül szerepeljen a képzési dokumentációban, a kiállított számlán és a bizonylaton is.

Ha pedig ez még nem volna elég, akkor az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program (OSAP) szerinti statisztikai célú adatszolgáltatás is kötelező. A jó hír az, hogy a far.nive.hu weboldalon, vagyis a bejelentéshez használt honlapon ezt is meg tudod oldani.

Végezetül az elégedettségmérést szükséges még beiktatnod a gyakorlatba. Vagyis minden egyes képzésen résztvevőnek biztosítanod kell egy kérdőívet a képzéssel kapcsolatos elégedettségének méréséhez. Ezt a képzés befejezésének időpontját követő harmincadik napig szükséges megtenned.

Konklúzió helyett – avagy mit tehetsz, ha a vállalkozásodat érintik a módosítások?

Legyünk őszinték, a törvénymódosítás következtében érvénybe lépő kötelezettségeket még felsorolni is hosszú, nem beszélve a teljesítésükről. A probléma helyett viszont fókuszáljunk a megoldásra, nézzük meg mit tehetsz az esetleges szankciók elkerülése végett.

Az első és legfontosabb teendő tisztázni, hogy az általad bonyolított képzések, tréningek, workshopok és egyéb oktatások a törvény hatálya alá esnek-e. A kérdés megválaszolásához mindenképp jogi állásfoglalás lesz javasolt.

Mi leírtuk az alapvető tudnivalókat, ugyanakkor a céged érintettségének vizsgálata könnyen lehet, hogy alaposabb utánajárást igényel. Hogyha a kompetenciakialakítás, vagy a kompetenciafejlesztés teljesül, akkor pedig konkrét megoldást kell kidolgoznod a kötelezettségek teljesítésére.

Vitán felül rengeteg adminisztráció szakadhat ezzel a nyakadba, ami plusz erőforrások igénybevételét is indokolhatja. Ennek fényében érdemes lehet egy stratégiai megbeszélést beiktatni csapaton belül, aminek a keretében a képzési palettát a legnagyobb jövedelemmel kecsegtető modulokra szűkítitek.

Ezen felül javasolt lehet felvenni a kapcsolatot pályatársakkal, vállalkozó ismerősökkel, vagy akár a konkurensekkel is. Egy-egy mások által alkalmazott praktika könnyen lehet, hogy nálatok is enyhíthet a sűrűsödő problémákon.

„Class aptent taciti sociosqu ad litora per conubia nostra, per inceptos himenaeos .Aenean non turpis vitae ligula tristique sagitt isras varius erat pulvinar eros pretium”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus quis arcu est. Quisque posuere est arcu, id hendrerit orci pulvinar id. Cras egestas metus sit amet felis accumsan, vitae placerat libero sodales. Morbi efficitur maximus massa et aliquam. Quisque vel viverra augue.

Nullam scelerisque erat nisl, eu aliquet quam porttitor et. Aliquam molestie sem augue, non egestas nunc sagittis in. Suspendisse vehicula turpis eget leo sollicitudin, dapibus commodo massa facilisis.

Ut ac tortor eget nibh condimentum congue. In facilisis porttitor iaculis. Etiam vestibulum, nisl nec molestie egestas, velit lorem venenatis tellus, pellentesque blandit nulla sapien accumsan velit. Vivamus purus nunc, dictum nec elit viverra, semper iaculis risus.

Megosztási lehetőségek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Figyelem! A bejegyzés a megírása pillanatában érvényes törvények és adószabályok alapján a legnagyobb gondossággal készült. Kérünk vedd figyelembe, hogy az adott szabályok változhatnak. Kérdezz meg minket vagy könyvelődet a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel, hogy képben legyél

hogy mindig
képben legyél

Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről

❗️ Elköltöztünk ❗️

Örömmel értesítünk, hogy elköltöztünk Veszprém belvárosába, az Ady Endre u. 5-ben a 3.emeletre!

Link

Várunk Benneteket szeretettel Veszprémben!