Gyermeket nevelők adóvisszatérítésével kapcsolatos tudnivalók

Böröcz Zoltán

Megjelent a 560/2021. (IX.30.) Korm.rendelet a gyermeket nevelő magánszemélyek adóvisszatérítéséről.

 • Az adóvisszatérítésre a 2021. év bármely napján családi kedvezményre jogosultak kaphatják. Családi kedvezményre jogosultak:
  • aki saját háztartásában nevel vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeket egészen addig, amíg a gyermek középiskola nappali tagozatán tanul;
  • az előző pontban említett személy vele együtt élő házastársa (akkor is, ha a gyermek nem a sajátja);
  • az a személy, akinek a saját háztartásában nevelt gyermek örökbe fogadására irányuló eljárás már folyamatban van;
  • az első pontban említett személy élettársa, ha legalább egy éve szerepelnek az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában;
  • nevelőszülő, gyám;
  •  a saját jogán családi pótlékra jogosult gyermek, illetve a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egy;
  • rokkantsági járadékban részesülő személy, illetve a vele közös háztartásban élő hozzátartozói közül egy;
  •  a várandós  a várandósság 91. napjától, és a vele közös háztartásban élő házastársa.
 • Az adóvisszatérítés összege maximum 809.000,- Ft. (Kiszámítása: 2020. 12. hónapban KSH által közzétett bruttó havi átlagkereset 12-szeresének 15 %-a, ezer forintra kerekítve, vagyis 449.400 * 12 * 0,15 = 808.920,- Ft, kerekítve 809.000,- Ft.)
 • Mi a kedvezmény? A rendelet szerint az Szja tv. szerinti összevont (adóalap-kedvezmények levonása után megállapított) adóalap 2021. évi adójának az adókedvezmények levonása utáni részét 809.000,- Ft-ig nem köteles a magánszemély megfizetni. Ha a 2021. évi adó az adókedvezmények levonása után legalább 1,- Ft, de kevesebb, mint 1.000,- Ft, akkor 1.000,- Ft a kedvezmény. Ez persze azt is jelenti, hogy akinek az adókedvezmények levonása után már nincs egy fillér szja-ja sem, az nem kap vissza semmit.
 • Hogyan lehet érvényesíteni? Erre több mód is van:
  • A NAV az szja-tervezetben (ami majd 2022.03.15-től lesz elérhető az eSZJA felületen) érvényesíti a kedvezményt, ha annak összegét a rendelkezésére álló adatokból (kifizető által beadott adatszolgáltatások, MÁK-tól kapott adatok) meg tudja állapítani. Tehát aki a családi pótlékot kapja és év közben a kifizető levonta az szja-előleget tőle, annak a NAV automatikusan kiutalja 2022.02.15-ig a visszatérítést.
  • Ha a bevallási tervezetben nem szerepel a kedvezmény, akkor azt a magánszemély az éves szja-bevallásában tudja érvényesíteni úgy, hogy a bevallási tervezet kiegészítésében feltünteti azok nevét és adóazonosító jelét, akikre tekintettel családi kedvezményre jogosult, illetve magzat esetén a jogosultság jogcímét, valamint megadja a bankszámlaszámát vagy a címét (ahová ki tudják utalni neki a pénzt) és beírja azon magánszemély nevét és adóazonosító jelét, aki szintén jogosult családi kedvezményre (pl. szülők esetén mindketten beírják a másik szülő adatait a bevallásukba).
  • Nyilatkozatot ad be 2021.12.31-ig elektronikusan vagy papír alapon a NAV felé, melynek nyomtatványát (VISSZADO nevűt) és kitöltési útmutatóját a NAV a honlapján (nav.gov.hu) 2021.10.31-ig közzéteszi. Ha valaki nem ad be nyilatkozatot, az attól még jogosult lesz a kedvezményre, csak éppen később, a beadott szja-bevallása alapján fogja megkapni.

KATA-t (kisadózó vállalkozások tételes adóját) fizetőkre vonatkozó szabályok:

 • Annak a bejelentett kisadózónak jár a visszatérítés, aki 2021. év bármely napján a fentebb körülírt családi kedvezményre lett volna jogosult.
 • Összege: a megfizetett tételes KATA 25 %-a. Vagyis
  • havi 25.000,- Ft-ot fizetők annyiszor 6.250,- Ft-ot,
  • havi 50.000,- Ft-ot fizetők annyiszor 12.500,- Ft-ot,
  • havi 75.000,- Ft-ot fizetők annyiszor 18.750,- Ft-ot

 

További információk a NAV oldalán olvashatók:

https://nav.gov.hu/nav/ado/szja/szja_visszaterites

„Class aptent taciti sociosqu ad litora per conubia nostra, per inceptos himenaeos .Aenean non turpis vitae ligula tristique sagitt isras varius erat pulvinar eros pretium”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus quis arcu est. Quisque posuere est arcu, id hendrerit orci pulvinar id. Cras egestas metus sit amet felis accumsan, vitae placerat libero sodales. Morbi efficitur maximus massa et aliquam. Quisque vel viverra augue.

Nullam scelerisque erat nisl, eu aliquet quam porttitor et. Aliquam molestie sem augue, non egestas nunc sagittis in. Suspendisse vehicula turpis eget leo sollicitudin, dapibus commodo massa facilisis.

Ut ac tortor eget nibh condimentum congue. In facilisis porttitor iaculis. Etiam vestibulum, nisl nec molestie egestas, velit lorem venenatis tellus, pellentesque blandit nulla sapien accumsan velit. Vivamus purus nunc, dictum nec elit viverra, semper iaculis risus.

Megosztási lehetőségek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Figyelem! A bejegyzés a megírása pillanatában érvényes törvények és adószabályok alapján a legnagyobb gondossággal készült. Kérünk vedd figyelembe, hogy az adott szabályok változhatnak. Kérdezz meg minket vagy könyvelődet a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel, hogy képben legyél

hogy mindig
képben legyél

Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről