Minden, amit a 2023-as SZJA bevallásról tudnod kell

Böröcz Zoltán

A tavalyi, azaz 2022. évi személyi jövedelemadó bevallás benyújtásának határideje 2023. május 20-a, ami a hétvége miatt 2023-ban május 22-e. Az SZJA adóbevallás tervezeteket 2023. március 15-e után teszi közzé a NAV az erre létrejött eSzja felületen.

Az eSzja felületen lehetőséged van módosítani, kiegészíteni vagy elfogadni a bevallás tervezetedet. Figyelem! Idén az átalányadósok különösen figyeljenek, mert automatikusan nem fogadhatják el, hanem kiegészítésre szorul a tervezet (részletek lent).

Május 22-e lesz idén tehát az a nap, ameddig véglegesítened kell az SZJA bevallásod. Nem érdemes az utolsó napokra hagynod ezt, mert a rendszer nem szokta tudni jól kezelni az egyszerre több ezres elfogadásokat és beküldéseket, és aztán csak a bonyodalom van a határidő be nem tartásából.

Kik kötelezettek SZJA bevallás benyújtására?

  • Magánszemélyek, akiknek munkabérből, megbízási jogviszonyból, egyszerűsített foglalkoztatásból, egyéb jövedelemszerző tevékenységből, önálló és elkülönülten adózó jövedelemből, tökejövedelemekből, ingó- vagy ingatlanértékesítésből származó, vagy ingó / ingatlan bérbeadásból származó jövedelmük keletkezett.
  • Adószámos magánszemélyek, akiknek önálló tevékenységből származó jövedelmei keletkeztek (tételes költségelszámolással, vagy 10% költséghányad szerinti adózásban).
  • Egyéni vállalkozó magánszemélyek, akiknek önálló tevékenységből származó jövedelmei keletkeztek (tételes költségelszámolással vagy átalányadózásban).
  • Kisadózó egyéni vállalkozó (KATA) és egyszerűsített vállalkozói adó alá tartozó egyéni vállalkozó (EVA) magánszemélyek, akiknek, ha nem a teljes adóévben voltak KATA / EVA szerint adózó / kisadózó vállalkozók, vagy az egyéni vállalkozásuk mellett a fent felsorolt más bér, bérjellegű vagy egyéb önállóan adózó jövedelmük is keletkezett, akkor azokról a jövedelmeikről SZJA bevallást kell benyújtaniuk.
  • Mezőgazdsági őstermelő, kistermelő, családi gazdálkodók, akinek önálló tevékenységből származó jövedelmei keletkeztek (10% költséghányaddal, tételes költségelszámolással vagy az átalányadózás szabályai szerint).

Mi a teendő a NAV által előzetesen elkészített SZJA adóbevallás tervezettel?

A hivatalos szerv által korábban elkészített tervezetet célszerű jó alaposan átnézned. Tehát hasonlítsd össze a tervezetben feltüntetett tételeket és összegeket a munkáltatódtól kapott igazolásokkal. Amennyiben a kettő között eltérés van, akkor el kell végezned a szükséges módosításokat.

Ha átalányadózó voltál 2022-ben akár csak egy napra is, akkor a bevallási tervezetet semmiképpen se fogadd el, mert az SZJA bevallásnak tartalmaznia kell az átalányadós adatokat is, aminek a kitöltéséhez a könyvelődtől kérj segítséget.

A jóvá nem hagyott tervezet egyébként a május 20-i beadási határidő lejártával automatikusan – kivétel, aki rendelkezik adószámmalbevallássá minősül. Tehát ha nincs mit módosítanod a dokumentumon, akkor hagyhatod úgy, ahogy van, elfogadásra kerül.

Azonban ha mezőgazdasági őstermelő, áfa fizetésre kötelezett magánszemély vagy egyéni vállalkozó vagy, akkor neked minden esetben jóvá kell hagyni a tervezetet, hogy jogerős bevallásod legyen. Amennyiben nem hagyod május 20-ig jóvá a bevallást, az adóhatóság a bevallás benyújtására hiánypótlást fog küldeni.

Hol és miként tudod elérni az SZJA adóbevallás tervezetet?

A NAV igyekszik minél inkább gördülékennyé tenni a folyamatot, ezért ma már mindenkinek előre elkészíti a személyi jövedelemadójával kapcsolatos tervezetet. Ehhez a dokumentumhoz többféle úton is hozzáférhetsz.

Ha nem rendelkezel KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu-regisztráció, e-személyi igazolvány, telefonos azonosító vagy arcképes azonosítás), március 16-áig több lehetőség közül választhatsz, hogy megkapd postán a tervezeted:

  • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon (az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következő formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn),
  • a NAV honlapján elérhető webűrlapon,
  • levélben,
  • formanyomtatványon (BEVTERVK),
  • telefonon, a 1819-es hívószámon.

A NAV honlapjáról elektronikusan március 15-től elérhetők el a tervezetek. Ügyfélkapuval rendelkezőként az eSZJA Portálon akár okostelefonon vagy tableten is megtekintheted, és ha szükséges, ezeken az eszközökön szerkesztheted is az SZJA-bevallást.

Milyen esetekben érdemes extra figyelmet fordítanod az SZJA tervezet áttekintésére?

Azoknak a magánszemélyeknek, amelyek részesültek a családosoknak visszajáró SZJA-ból mindenképp érdemes könyvelővel átnézetni a bevallási tervezetet, hogy a visszakapott összeg helyesen szerepel-e a bevallásban, illetve érdemes megnézni a házastárs/élettárssal a kedvezmények megosztásával nyerhető-e még plusz adóforint.

Ahogy fentebb is írtuk, ha átalányadózó voltál, akkor a bevallási tervezetet semmiképpen se fogadd el, mert az SZJA bevallásnak tartalmaznia kell az átalányadós adatokat is, aminek a kitöltéséhez a könyvelőd fog segíteni.

Az adóhivatal kizárólag azokat a tételeket építi be az adóbevallásod tervezetébe, amiről rendelkezik adatokkal. Azért érdemes tehát mindenképpen átnézned a jóváhagyásra váró dokumentumot, hogy véletlenül se maradjon le egyetlen bevételi forrás bevallása sem.

A kulcskérdés tehát az, hogy a tavalyi esztendőben volt-e olyan jövedelmed, amiről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás? Mutatjuk is, hogy milyen bevételi forrásokra gondolhatsz.

Klasszikus példa a magánszemélyként történő ingatlan bérbeadás. Ha 2022-ben kaptál pénzt egy-egy lakás, szoba vagy ingatlan kiadásából, akkor ezeknek az összegeknek is szerepelnie kell a bevallásodban.

A külföldön szerzett jövedelem is rendre olyan tételnek számít, amelyik automatikusan nem fog szerepelni a NAV által előkészített tervezetben. A bevallásodban viszont mindenképpen ott kell lennie.

Mindezek mellett a külföldi székhelyű cégben birtokolt tulajdonrész, illetve az annak eredményéből kapott osztalékot is rendre utólagosan kell hozzáadni az SZJA bevalláshoz.

Ingatlan értékesítése esetén meg kell vizsgálni, hogy az eladott ingatlan tulajdonrészét mikor szereztük, ugyanis, ha 5 éven belül történt, akkor az ebből származott jövedelmet a NAV felé szintén be kell vallanunk.

Amennyiben a felsorolt esetek valamelyikéből a NAV felé fizetési kötelezettséged keletkezett azt május 20.-ig (idén május 22.) az államkincstárnál vezetett 10032000-06056353 számú bankszámlára lehet utalni.

Ellenőrizd le, hogy a tervezetben esik-e szó visszaigényelhető adóról

Az adóhatóság által előkészített tervezet rendre tartalmazza az esetleges adóvisszatérítés tételes megnevezését, valamint annak konkrét összegét.

Milyen esetekben keletkezhet adójóváírásod?

Hogyha a tavalyi év során önkéntes pénztárba, nyugdíjbiztosításra, vagy pedig NYESZ számlára voltak befizetéseid. Szintén gyakori esetnek számít a családi adókedvezmény, valamint az első házasok adókedvezménye.

Többek között az esetleges visszaigényelhető adónemek miatt is célszerű minél hamarabb ellenőrizned az SZJA tervezetet. Amennyiben ugyanis visszaigényelhető adóval rendelkezel, akkor a jóváhagyást és beküldést követő harminc napon belül hozzájuthatsz a szóban forgó pénzösszeghez.

A tervezet átnézésével és jóváhagyásával arról is rendelkezhetsz, hogy a folyósítást megadott postacímre, vagy pedig számlaszámra kéred inkább.

Ne felejts el rendelkezni az adód 1+1 százalékáról

Az SZJA bevallásod leadása mellett akad még egy opcionális teendőd. Egész pontosan összevont adóalap utáni, a kedvezmények levonása után fennmaradó befizetett adó mennyiség 1+1%-áról van lehetőséged nyilatkozni.

Magyarul a szóban forgó pénzösszeggel két számodra fontos ügyet is támogathatsz. Az 1%-os felajánlásra jogosult civil kedvezményezettek listáját ide kattintva, az 1+1%-os felajánlásra jogosult kiemelt költségvetési előirányzat és vallási szervezeteket pedig az alábbi linken találod meg.

A 1+1 százalékáról szóló rendelkező nyilatkozatot tetszés szerint a bevallás részeként, vagy pedig külön is intézheted. Legkésőbb május 20-áig kell ezt elküldened elektronikusan vagy postán a NAV felé, illetve benyújthatod személyesen is a NAV ügyfélszolgálatain.

További információk a https://www.nav.gov.hu/nav/szja/szja oldalon találhatók.

Mikor érdemes könyvelői segítséghez folyamodnod az SZJA adóbevallás kapcsán?

Nem minden munkáltatónak van kapacitása segítséget nyújtani az SZJA bevallások leadásához, illetve az is könnyen előfordulhat, hogy benned merültek fel kérdések az adatok kapcsán. Bármelyik eset is áll fenn, hosszú távon jobb biztosra menni.

Egy hozzáértő könyvelő segíthet a tervezet ellenőrzésében, a dokumentumon nem szereplő egyéb jövedelmek bevallása kapcsán, vagy a visszaigényelhető összeg ügyintézése során.

Hogyha benned is felmerült néhány kérdés az SZJA bevallásod ellenőrzésekor, akkor nyugodtan vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeinken.

Akár ezzel a témával kapcsolatban, akár más témákkal kapcsolatban szeretettel várunk irodánkban konzultációra, hívj vagy írj nekünk a lenti űrlap segítségével!

„Class aptent taciti sociosqu ad litora per conubia nostra, per inceptos himenaeos .Aenean non turpis vitae ligula tristique sagitt isras varius erat pulvinar eros pretium”

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzés a megírása pillanatában érvényes törvények és adószabályok alapján a legnagyobb gondossággal készült. Kérünk vedd figyelembe, hogy az adott szabályok változhatnak. Kérdezz meg minket vagy könyvelődet a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel, hogy képben legyél

Kérj tőlünk ajánlatot!

Ha valamelyik szolgáltatással kapcsolatban kérdés merült fel benned, vagy egy ötlettel fordulnál hozzánk, akkor keress nyugodtan az oldalon található elérhetőségek egyikén!

Ajánlatkéréshez kérlek, hogy töltsd ki az űrlapot, vagy küldd el ezeket az adatokat emailben.

Amennyiben szimpatikusak vagyunk neked és szeretnél velünk közösen dolgozni, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Mi már nagyon várjuk a közös munkát! 🙂

Ajánlatkérés

hogy mindig
képben legyél

Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről

❗️ Elköltöztünk ❗️

Örömmel értesítünk, hogy elköltöztünk Veszprém belvárosába, az Ady Endre u. 5-ben a 3.emeletre!

Link

Várunk Benneteket szeretettel Veszprémben!