SZÁMOLJUNK EGYÜTT:
MENNYIBE KERÜL VALÓJÁBAN EGY ALKALMAZOTT A CÉGEDNEK?
(Bérköltség)

Böröcz Zoltán

Meg tudod mondani forintra pontosan, hogy a cégedben dolgozók fizetése ténylegesen mennyibe kerül havi szinten? Hogyha legfeljebb közelítő értékekkel tudnál válaszolni, akkor mindenképp érdemes végig olvasnod a cikket.

Ezért fontos tisztában lenned a „mennyibe kerül egy dolgozó?” kérdéssel

Bármilyen vállalkozást vezetünk is, a bevételek és kiadások precíz ismerete kulcsfontosságú a fenntartható működéshez. Ennek szellemében pontosan tudni kell azt is minden dolgozóra levetítve, hogy az illető munkabére mekkora tételt jelent a költségvetésben.

Ez a kérdéskör újonnan érkező munkatársaknál, vagy akár évek óta a cégnél dolgozó középvezetőknél egyaránt elengedhetetlen. Ennek ismeretében ugyanis eldönthető, mikor termel igazából hasznot egy munkatárs, és melyik bérszintnél fordul át az alkalmazása nettó veszteségbe a cégnek.

Mi alapján kalkulál a munkavállaló, amikor a munkabéréről tárgyal veled?

A dolgozó értelemszerűen a hónap végén kézhez kapott összeggel, vagyis a nettó bérrel tud számolni. Tisztában van vele, hogy a bruttó bérét a következő adók és járulékok terhelik majd:

 • 15% személyi jövedelemadó;
 • valamint 18,5% társadalombiztosítási járulék.

Ha tehát a munkavállaló havi szinten nettó X ezer forintot szeretne keresni, akkor ehhez mérten kell adott esetben meghatároznia a bruttó bérigényét.  Fontos tudni, hogy a bruttó és nettó bér közötti eltérés csökkenthető

 • egyrészt családi adókedvezménnyel, ami 2021-ben egy gyerek után 10 ezer, két gyerek után 40 ezer, három vagy több gyerek után pedig 99 ezer forint;
 • másrészt az első házasok kedvezményével, aminek köszönhetően 5 ezer forinttal kevesebb lehet az együttesen fizetett adó mértéke;

Szintén fontos információ, hogy a dolgozó mellett a munkaadót is terhelik fizetési kötelezettségek a munkabérre vonatkozóan. Most nézzük meg ezeket, hogy pontosan kiszámolhassuk, mekkora kiadással jár igazából egy dolgozó nettó fizetése.

Mennyibe kerül valójában a munkavállaló bére?

A munkavállalói adóterheken és járulékokon túl munkaadóként kalkulálni kell 15,5% szociális hozzájárulási és 1,5 % szakképzési hozzájárulási adóval. A bruttó bér és ennek a két adónemnek az összege adja ki azt, hogy mennyibe is kerül pontosan egy munkavállaló.

A szociális hozzájárulási adó redukálását elősegítő kedvezmények

A szociális hozzájárulási adó csökkentésére akkor lehetsz jogosult munkáltatóként, ha az általad foglalkoztatott munkavállaló után bizonyos kedvezmény jár. A szociális hozzájárulási adókedvezmény mértéke 50-100% lehet időszakos jelleggel.

Az engedmény időtartama kettő, illetve három év lehet abban az esetben, ha a munkavállaló:

 • korábbi közfoglalkoztatottnak számít,
 • három, illetve több gyermek nevelése mellett lép újfent munkába;
 • védett korú;
 • foglalkoztatása szakképzettséget nem igénylő, illetve mezőgazdasági munkakörben történik;
 • a státusza munkaerőpiacra lépő, kivéve a GYES, GYED, CSED, GYET;
 • megváltozott munkaképességűnek számít;
 • vagy pedig kutató, valamint K+F tevékenységet lát el.

Mennyibe kerül egy alkalmazott a cégednek?
/konkrét példán keresztül/

Tegyük fel, hogy a munkavállaló nettó 200 ezer forintot szeretne kézhez kapni havi szinten. A példa kedvéért vegyük úgy, hogy társas vállalkozást vezetsz, a különféle kedvezményektől és adócsökkentő tételektől pedig most tekintsünk el.

Tételek, amelyekkel kalkulálnod kell:

 • 15% személyi jövedelemadó;
 • 18,5% társadalombiztosítási járulék;
 • 15,5% szociális hozzájárulási adó;
 • illetve 1,5% szakképzési hozzájárulás.

Ennek alapján 300 750 forint bruttó bért kell biztosítani. Ebből munkaadóként rád a

 • 15,5% szociális hozzájárulási adó – 46 616 forint;
 • és a 1,5% szakképzési hozzájárulás – 4 511 forint

megfizetése hárul pluszban a 200 ezer forint nettó bér felett. Vagyis egy munkavállaló részére nettó 200 ezer forint kifizetése számodra összesen 351 877 forint költséget jelent.

Mi alapján célszerű kalkulálni a „megéri vagy nem éri meg” kérdéssel?

Alapvetően kétféle munkatárs dolgozhat a cégedben:

 • aki a szó legszorosabb értelmében a bevételek termelésében vállal szerepet;
 • vagy aki az anyagi és időbeli veszteségek elkerülése végett jelent hozzáadott értéket.

Mindkét esetben kiemelt mérőszáma az illető munkájának, hogy az ő foglalkoztatása tételesen mennyibe is kerül a vállalkozásodnak. Természetesen nagyobb létszámnál mindezt forintra pontosan kiszámolni nem kis feladat. Ebben segíthet egy felkészült és naprakész tudással rendelkező könyvelő.

„Class aptent taciti sociosqu ad litora per conubia nostra, per inceptos himenaeos .Aenean non turpis vitae ligula tristique sagitt isras varius erat pulvinar eros pretium”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus quis arcu est. Quisque posuere est arcu, id hendrerit orci pulvinar id. Cras egestas metus sit amet felis accumsan, vitae placerat libero sodales. Morbi efficitur maximus massa et aliquam. Quisque vel viverra augue.

Nullam scelerisque erat nisl, eu aliquet quam porttitor et. Aliquam molestie sem augue, non egestas nunc sagittis in. Suspendisse vehicula turpis eget leo sollicitudin, dapibus commodo massa facilisis.

Ut ac tortor eget nibh condimentum congue. In facilisis porttitor iaculis. Etiam vestibulum, nisl nec molestie egestas, velit lorem venenatis tellus, pellentesque blandit nulla sapien accumsan velit. Vivamus purus nunc, dictum nec elit viverra, semper iaculis risus.

Megosztási lehetőségek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Figyelem! A bejegyzés a megírása pillanatában érvényes törvények és adószabályok alapján a legnagyobb gondossággal készült. Kérünk vedd figyelembe, hogy az adott szabályok változhatnak. Kérdezz meg minket vagy könyvelődet a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel, hogy képben legyél

hogy mindig
képben legyél

Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről

❗️ Elköltöztünk ❗️

Örömmel értesítünk, hogy elköltöztünk Veszprém belvárosába, az Ady Endre u. 5-ben a 3.emeletre!

Link

Várunk Benneteket szeretettel Veszprémben!