Mostantól a késedelmi pótlék mértéke 18% vagy 26%!

Böröcz Zoltán

A magas jegybanki alapkamat nemcsak a finanszírozást drágította meg, hanem az állam felé nyilvántartott tartozásokat is. Sokak az elmúlt időszakig az alacsony jegybanki alapkamat nyújtotta kedvező kamat- és pótlékkörnyezet miatt halasztották vagy felhalmozták az állam felé a tartozásaikat, amiket most érdemes mihamarabb rendezni.

Keddi ülésén 125 bázisponttal 13 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa – adta közre az MNB. A döntés meghaladta az elemzői, 100 bázispontos szigorítási várakozásokat. Utoljára 2000 január 20-án volt ugyanilyen magas az alapkamat, illetve 2003. novemberben közelítette meg ezt a szintet, akkor 12,5 százalék volt.

A jegybanki alapkamat mértéke 1990-től a mai napig (Forrás: MNB):

Milyen hatással van ez a késedelmi pótlékra?

A NAV felé fizetendő késedelmi pótlékok számításának módja: a törvényi rendelkezések szerint a késedelmi pótlék mértéke minden naptári nap után a hátralék fennállásának napján érvényes jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékének 365-öd része. Azaz a késedelmi pótlék mértéke szerda óta 18%. Ezt a mértéket azonban az Art. 274/A. § (3) bekezdése szerint kizárólag a 2019. január 1-jét követően esedékessé vált kötelezettségekre kell alkalmazni.

Ennek megfelelően tehát a 2019. január 1-jét megelőzően keletkezett tartozások után, a korábbi szabályok szerinti, a hátralék fennállásának napján érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része mértékű napi pótlékot kell megállapítani, azaz ezekre a tartozásokra a késedelmi pótlék mértéke szerdától 26%.

Csak a példa kedvéért, ha van jelenleg egymillió forint tartozásod, az mostantól napi közel 500Ft, havi közel 15 000Ft késedelmi pótlékot termel, mint további költség, amennyiben 2019. jan. 1. után keletkezett a tartozás. Ha azelőtt, akkor ugyanez az egymillió forint már napi ~710Ft, havi ~22 000Ft késedelmi pótlékot termel a számodra. A pótlékra egyébként nem számol további kamatot a NAV.

Ezért aki még eddig nem tette meg, nézze meg, hogy van-e céges tartozása és ha van, akkor az mennyi. Érdemes lehet egy stratégiát is kitalálni ennek a tartozásnak a visszafizetésére, amibe a közben képződő pótlékokat is kalkuláljuk bele a várhatóan egy darabig nem csökkenő kamatszinten.

Az egyszerű kiszámítás kedvéért innen érheted el a NAV kalkulátorait:

Késedelmi pótlék: https://nav.gov.hu/ugyfeliranytu/kalkulatorok/potlekszamitas/kesedelmi-potlek-szamitas

Késedelmi kamat: https://nav.gov.hu/ugyfeliranytu/kalkulatorok/kesedelmi_kamat_szamitasa

Mi a helyzet az önellenőrzési pótlékkal?

Az önellenőrzési pótlékot adónként, illetve költségvetési támogatásonként a bevallott és a helyesbített adó, illetve költségvetési támogatás összegének különbözete után kell fizetni.

Az önellenőrzési pótlék megállapítása önadózással, hatósági aktus nélkül történik. Az önellenőrzési pótlékot a bevallás benyújtására előírt határidő leteltét követő első naptól az önellenőrzés benyújtásáig kell megfizetni.

Az önellenőrzési pótlék naptári naponként a jegybanki alapkamat 365-öd része, ugyanazon bevallásnak ismételt önellenőrzése esetén naptári naponként a jegybanki alapkamat 365-öd részének másfélszerese. Ha az önellenőrzés pótlólagos adófizetési kötelezettséget nem eredményezett, mert az adózó adóját az eredeti esedékességkor vagy korábbi önellenőrzése során hiánytalanul megfizette, a fizetendő pótlék összegét az általános szabályok szerinti mértékkel kell meghatározni, de az 5 000 forintot, magánszemély esetében az 1 000 forintot meghaladó összeget nem kell bevallani és megfizetni.

Jelenleg mekkora a tartozásod? Ha gondolod, számoljunk közösen!

„Class aptent taciti sociosqu ad litora per conubia nostra, per inceptos himenaeos .Aenean non turpis vitae ligula tristique sagitt isras varius erat pulvinar eros pretium”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus quis arcu est. Quisque posuere est arcu, id hendrerit orci pulvinar id. Cras egestas metus sit amet felis accumsan, vitae placerat libero sodales. Morbi efficitur maximus massa et aliquam. Quisque vel viverra augue.

Nullam scelerisque erat nisl, eu aliquet quam porttitor et. Aliquam molestie sem augue, non egestas nunc sagittis in. Suspendisse vehicula turpis eget leo sollicitudin, dapibus commodo massa facilisis.

Ut ac tortor eget nibh condimentum congue. In facilisis porttitor iaculis. Etiam vestibulum, nisl nec molestie egestas, velit lorem venenatis tellus, pellentesque blandit nulla sapien accumsan velit. Vivamus purus nunc, dictum nec elit viverra, semper iaculis risus.

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzés a megírása pillanatában érvényes törvények és adószabályok alapján a legnagyobb gondossággal készült. Kérünk vedd figyelembe, hogy az adott szabályok változhatnak. Kérdezz meg minket vagy könyvelődet a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel, hogy képben legyél

Kérj tőlünk ajánlatot!

Ha valamelyik szolgáltatással kapcsolatban kérdés merült fel benned, vagy egy ötlettel fordulnál hozzánk, akkor keress nyugodtan az oldalon található elérhetőségek egyikén!

Ajánlatkéréshez kérlek, hogy töltsd ki az űrlapot, vagy küldd el ezeket az adatokat emailben.

Amennyiben szimpatikusak vagyunk neked és szeretnél velünk közösen dolgozni, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Mi már nagyon várjuk a közös munkát! 🙂

Ajánlatkérés

hogy mindig
képben legyél

Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről

❗️ Elköltöztünk ❗️

Örömmel értesítünk, hogy elköltöztünk Veszprém belvárosába, az Ady Endre u. 5-ben a 3.emeletre!

Link

Várunk Benneteket szeretettel Veszprémben!