Minden, amit tudnod kell a NAV adatszolgáltatási kötelezettségről
(NAV adatszolgáltatás)

Böröcz Zoltán

Hogyan tudsz eleget tenni a júliustól érvénybe lépő NAV adatszolgáltatási kötelezettségnek, és milyen lépéseket kell megtenned a büntetések elkerüléséért?

Egy jó könyvelő számtalan módon veheti le a válladról a számlázással kapcsolatos terheket, időnként azonban neked is eleget kell tenned bizonyos teendőknek. A 2020. július elsején életbe lépő NAV adatszolgáltatási kötelezettség ilyen kérdéskörnek számít.

A cikkben mindent megmutatunk, amit tudnod kell az adatszolgáltatási kötelezettségről. Ha betartod a cikkben foglaltakat, akkor mindenféle kellemetlenség nélkül abszolválhatod a változásokat.

2020. július elseje kiemelt nap lesz valamennyi hazai vállalkozó életében

A júliustól érvényessé váló szabály értelmében, ha a vevő adóalany, akkor számlakibocsátás esetén kötelező érvényű az adatszolgáltatás. Ez a kötelezettség a teljes számla adattartalomra vonatkozik, méghozzá tételesen. Ha nem teszel eleget a feltételeknek, azzal a büntetést kockáztatod.

Az adatszolgáltatási kötelezettség KATA-s vagy normál egyéni vállalkozóként, illetve cégként működve rád is érvényes lesz. De ugyanúgy értintettek a kérdésben a szövetkezetek, az alapítványok, egyesületek, illetve azok az adószámmal rendelkező magánszemélyek, akik bizonyos termékek vagy szolgáltatások után számlát állítanak ki.

Július elsejétől kötelező lesz a vevő adószámának feltüntetése

Érdemes már most alkalmazni annak a gyakorlatát, hogy az általatok kibocsátott számlákon a vevő adószáma is szerepeljen. Júliustól ugyanis ez is kötelező tartalmi elem lesz minden egyes NAV felé lejelentett számla esetében.

Amennyiben a vevő az Európai Unión belüli társaság, akkor a kiállított számlán az EU adószámot kell feltüntetni. Egyedül a magánszemélyeknek kiállított számláknál nem kell sem adószámot, sem pedig adóazonosító jelet megadni.

Változik a számlák kiállítási határideje is

15 helyett 8 napra csökken a teljesítéstől számított, a számla kibocsátására vonatkozó határidő hossza. A szóban forgó csökkentés azoknál az ügyleteknél kiállított számlákra lesz érvényes első körben, amiknek a teljesítése már 2020. június 30-a után válik esedékessé.

Ráadásul az esetleges mulasztások gyorsan kiderülhetnek. Mivel júliustól online kötelező érvényű lesz az online számla adatszolgáltatás, ezért az esetleges késéseket a NAV felülete kapásból kiszúrhatja. Ennek szellemében célszerű fokozott figyelmet szentelned a számlázás fegyelmezett és előírt gyakorlatának.

Így tudod teljesíteni az online adatszolgáltatási kötelezettséget

Ha már egy bekezdéssel fentebb utaltunk rá, most részletesen is megvilágítjuk az online adatszolgáltatási kötelezettség részleteit. A legfontosabb, hogy július elsejétől valamennyi kiállított számla adatait el kell küldeni az adóhatóságnak.

Az 500 ezer forint áfa tartalmat meg nem haladó számláknál az adatszolgáltatási kötelezettségnek négy napon belül, az 500 ezer forint áfa tartalmat meghaladó számláknál pedig legfeljebb 24 órán belül kell eleget tenni.

A szabályozás az Áfát nem tartalmazó számlákra is vonatkozik. Tehát alanyi adómentesként, illetve kis összeget számlázva is eleget kell tenned a kötelezettségnek, ahogyan a sztornó és helyesbítő számlák esetében is.

Az online adatszolgáltatást egyrészt a kézi számlák adatainak manuális rögzítésével, vagy pedig egy erre tökéletesen megfelelő számlázó program segítségével tudod megoldani. Hosszú távon egyértelműen a második opció kínálja a hatékonyabb megoldást.

Egyre inkább javasolt átállni az online számlázóprogramok használatára

A kézi számlatömbből kiállított számláknál egyesével kell megcsinálnod az adatok rögzítését a NAV felületén. Ehhez június 30-ig regisztrálnod kell a NAV platformján.

Hogyha ezzel megvagy, akkor júliustól minden egyes számlakiállítás után be kell lépned a NAV felületére, majd rögzíteni az aktuális számla adatait. Talán mondanunk sem kell, hogy ez mennyire időigényes feladat. Ha szeretnéd megspórolni, akkor létezik hatékony megoldás rá.

Merthogy online számlázóprogramot használva kizárólag az úgynevezett bekötést kell csak elvégezned, utána minden automatikusan fog működni. Mit értünk bekötés alatt? Miután regisztráltál a NAV felületén, a kapott kulcsot be kell írnod a számlázó program meghatározott helyére.

Ide kattintva a Billingo programjához, az alábbi linken pedig a Számlázz.hu felületéhez találsz a folyamaton lépésről lépésre végig vezető segédletet.

Mi történik, ha elmulasztod az online adatszolgáltatást?

A cikkben még nem fejtettük ki, hogy mi történik az online adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztásakor. A válasz a büntetés, méghozzá nagy összegben, úgyhogy nem érdemes kockáztatni.

A NAV ugyanis akár egyéni vállalkozók, vagy adószámos magánszemélyek esetében 200 000 forintos, cégeknél vagy szervezeteknél pedig akár 500 000 forintig terjedő bírságot is kiszabhat. Mivel az összeg számlánként értendő, ezért hatványozottan javasolt törekedni a szabályok betartására.

Konklúzió

A júliustól érvénybe lépő adatszolgáltatási kötelezettség minden bizonnyal érinteni fogja a vállalkozásod, ezért célszerű időben felkészülnöd rá. A cikkben leírtakat betartva elkerülheted a NAV által kiszabott büntetéseket. Hogyha bizonyos kérdésekben bizonytalan, vagy, illetve kérdéseid vannak a témát illetően, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeken.

„Class aptent taciti sociosqu ad litora per conubia nostra, per inceptos himenaeos .Aenean non turpis vitae ligula tristique sagitt isras varius erat pulvinar eros pretium”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus quis arcu est. Quisque posuere est arcu, id hendrerit orci pulvinar id. Cras egestas metus sit amet felis accumsan, vitae placerat libero sodales. Morbi efficitur maximus massa et aliquam. Quisque vel viverra augue.

Nullam scelerisque erat nisl, eu aliquet quam porttitor et. Aliquam molestie sem augue, non egestas nunc sagittis in. Suspendisse vehicula turpis eget leo sollicitudin, dapibus commodo massa facilisis.

Ut ac tortor eget nibh condimentum congue. In facilisis porttitor iaculis. Etiam vestibulum, nisl nec molestie egestas, velit lorem venenatis tellus, pellentesque blandit nulla sapien accumsan velit. Vivamus purus nunc, dictum nec elit viverra, semper iaculis risus.

Megosztási lehetőségek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Figyelem! A bejegyzés a megírása pillanatában érvényes törvények és adószabályok alapján a legnagyobb gondossággal készült. Kérünk vedd figyelembe, hogy az adott szabályok változhatnak. Kérdezz meg minket vagy könyvelődet a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel, hogy képben legyél

hogy mindig
képben legyél

Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről

❗️ Elköltöztünk ❗️

Örömmel értesítünk, hogy elköltöztünk Veszprém belvárosába, az Ady Endre u. 5-ben a 3.emeletre!

Link

Várunk Benneteket szeretettel Veszprémben!