Mi lesz velünk?
Gazdasági Kilátások 2022-re
Mit csinálj, hogy nyerj?

Böröcz Zoltán

Többen kérdeztetek minket arról, hogy a kialakuló gazdasági helyzet hogyan befolyásolja az egyes területeket, mit érdemes, mit nem érdemes most csinálni. Emiatt összefoglaltuk azokat a tényeket, amiket már tudunk és azokat a legvalószínűbb kilátásokat, amik nagy valószínűséggel meg fognak történni. Természetesen mi sem látunk a jövőbe, de azért a legnagyobb valószínűségek szintjén megfogalmazhatjuk a jövőre vonatkozó elvárásainkat.

2022 a változás éve: fokozódó infláció, dráguló pénzcsapok

A pénzcsapok 2011 óta öntik az olcsó forrást a piacokra, ami önmagában is elég volna egy tisztességes inflációhoz, de a mostani árszínvonal emelkedést elsősorban a kínálati oldal idézte elő. (Infláció: az árak tartós emelkedése)

Az infláció azzal van összefüggésben, hogy széles körben megbomlik az egyensúly az áruk kínálata és az arra jelentkező kereslet között. Ez lehet azért, mert több pénz áll rendelkezésre ugyanarra a mennyiségű termékre / szolgáltatásra vagy a termékek / szolgáltatások kínálata szűkül.

Nézzük meg egy példában: egy faluban egyensúlyban van a kereslet és a kínálat. Egyszer csak beköltözik a faluba 10 gazdag család, akik a példa kedvéért mindent a faluból vásárolnak. Emiatt sokkal több fogy mindenből, így a kínálat a többiek számára relatíve beszűkül. Lesznek olyanok, akik hajlandóak többet adni ugyanazért a termékért / szolgáltatásért (pl. asztalosmunka), hogy biztosan megkapják, amire szükségük van. Így mindenki drágulást él meg. Ez egy egyszerű példája a kereslet generálta inflációnak. 

Infláció Magyarországon 2007-2022 (Forrás: mnb.hu):

Vissza a reálgazdaságba. Mi miatt alakult ki az infláció a világban?

 • A koronavírusos lezárások miatt a szokásos folyamatok teljesen felborultak, és ez a mai napig kihat. Pl. 2020. elején bezártak az autógyárak és emiatt a chip-piac újabb felvételi pontokat keresett, megtalálta a konzol- és a kriptovaluta piacokat, ahova el tudta adni a kiesett forgalmat. Mikor az autóipar újra beindult, nem kaphatta meg a korábbi mennyiségeket és bár alakultak újabb chip termelőegységek, a piac a mostani számítások szerint 2023-ra éri el az egyensúlyi állapotot. Közben persze mindennek megy fel az ára a túlkereslet miatt.
 • A korábban megemelkedő bérek emelik mindennek az árát, amihez élő munkaerő szükséges.
 • A felhalmozódó pénzek (2011 óta öntött ingyenpénz) folyamatosan bővülő beruházásokhoz vezettek, emiatt a nyersanyag árak jelentősen megnőttek
 • A háború összekuszálta az ellátási láncokat, ez automatikusan dráguláshoz vezet, ráadásul termelőkapacitások szűntek meg vagy estek ki.
 • Dráguló olaj- és energiaárak. Sajnos ez mindenbe begyűrűzik.
 • Gyengülő forint: minden, ami import, többe kerül forintban, és ez megmutatkozik a termékek és szolgáltatások végárában.

Az infláció jó vagy rossz?

Minden változásnak vannak nyertesei és vesztesei. Például helyzetükből kifolyólag nyertesei az inflációnak azok a hitelekkel rendelkező ingatlan tulajdonosok, akik még 2022 előtt vettek fel 2-4%-os THM-es 10 évre fixált hitelt. Ők most minden évben sok pénzt nyernek az infláción, hiszen reálértéken egyre kevesebbet kell visszafizetniük a banknak, minél nagyobb az infláció, annál jobban járnak.

Egyértelmű helyzeti vesztesei mindazok, akiknek a bevételeik forintban keletkeznek és nem tudnak emelni jelentősen ezeken, például a nyugdíjasok.

Azonban a helyzetével mindenki tisztában van, a kérdések inkább arra irányulnak, hogy hogyan lehet valaki az aktív nyertese a kialakuló gazdasági környezetnek.

Az infláció azoknak kedvező folyamat, akik feltörekvők, azaz szeretnének és tudnak is növekedni. Az infláció olyan, mint egy évszakváltás. Aki gyorsan és hatékonyan tud működni, annak elképesztő térnyerése lehet.

Általánosságban kijelenthető, hogy azok a cégek tudnak folyamatosan árakat emelni, akikre szükség van és ezt tudják is magukról. Akik új ügyfeleket vonzanak, jól tudják kommunikálni az áraikat, nem feltétlenül olcsók, de innovatívak és ügyfél-centrikusak.

Akik arra számítanak, hogy majd az ügyfeleimet megtartom valahogyan, akár úgy is, hogy nem emelek árakat, azok előbb-utóbb elvéreznek, mert nem lesznek képesek az áraikkal versenyképes termékeket gyártani vagy szolgáltatásokat nyújtani.

Mit csinálj, hogy nyerj a dolgon?

 1. Számolj: legyél nagyon tudatos az áraiddal kapcsolatosan. Kövesd az inflációt, alakítsd az áraidat ahhoz az inflációhoz, ami a költéseiddel kapcsolatban felmerül. Akár emelj éven belül többször kevesebbet, mint egyszer egy nagyot.
 2. Határozd meg az áraidat €-ban: elfogadott, ha egy cég nem forintban, hanem €-ban határozza meg az árait főleg akkor, ha az alapanyagár is €-ban meghatározott.
 3. Keress új ügyfeleket: akkor tudsz tudatosan árakat emelni, ha folyamatosan találsz új ügyfeleket a magasabb árszínvonalon.
 4. Csökkentsd a költségeidet: ha tudsz változtatni a költségeiden, akkor azt most tedd meg. 
 5. Fejleszd a terméked vagy szolgáltatásod: sokszor nem könnyű árakat emelni egy erősen árversenyző piacon, és ilyenkor úgy tudsz hatékonyan emelni, ha új technológiával, új módszerekkel létrehozol egy magasabb szintű szolgáltatást, mint amit a többiek nyújtanak. Így könnyen tudod az emelt áraidat kommunikálni.
 6. Legyél bárki számára elérhető és könnyen megismerhető: legyen szuper megjelenésed a neten, hogy az új ügyfelek felé vonzó legyél.

„Class aptent taciti sociosqu ad litora per conubia nostra, per inceptos himenaeos .Aenean non turpis vitae ligula tristique sagitt isras varius erat pulvinar eros pretium”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus quis arcu est. Quisque posuere est arcu, id hendrerit orci pulvinar id. Cras egestas metus sit amet felis accumsan, vitae placerat libero sodales. Morbi efficitur maximus massa et aliquam. Quisque vel viverra augue.

Nullam scelerisque erat nisl, eu aliquet quam porttitor et. Aliquam molestie sem augue, non egestas nunc sagittis in. Suspendisse vehicula turpis eget leo sollicitudin, dapibus commodo massa facilisis.

Ut ac tortor eget nibh condimentum congue. In facilisis porttitor iaculis. Etiam vestibulum, nisl nec molestie egestas, velit lorem venenatis tellus, pellentesque blandit nulla sapien accumsan velit. Vivamus purus nunc, dictum nec elit viverra, semper iaculis risus.

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzés a megírása pillanatában érvényes törvények és adószabályok alapján a legnagyobb gondossággal készült. Kérünk vedd figyelembe, hogy az adott szabályok változhatnak. Kérdezz meg minket vagy könyvelődet a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel, hogy képben legyél

Kérj tőlünk ajánlatot!

Ha valamelyik szolgáltatással kapcsolatban kérdés merült fel benned, vagy egy ötlettel fordulnál hozzánk, akkor keress nyugodtan az oldalon található elérhetőségek egyikén!

Ajánlatkéréshez kérlek, hogy töltsd ki az űrlapot, vagy küldd el ezeket az adatokat emailben.

Amennyiben szimpatikusak vagyunk neked és szeretnél velünk közösen dolgozni, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Mi már nagyon várjuk a közös munkát! 🙂

Ajánlatkérés

hogy mindig
képben legyél

Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről

❗️ Elköltöztünk ❗️

Örömmel értesítünk, hogy elköltöztünk Veszprém belvárosába, az Ady Endre u. 5-ben a 3.emeletre!

Link

Várunk Benneteket szeretettel Veszprémben!