+13% szocho adó a befektetésekre

Böröcz Zoltán

A tegnapi magyar közlönyben jelent meg a következő:

A mostani 15 százalékos kamatadó mellett még egy 13 százalékos szociális hozzájárulást (szocho) is fizetni kell a megtakarításokból származó jövedelem után.

Az emelés azt jelenti, hogy csaknem a duplájára nő a megtakarításokra kiszabott adó mértéke. A Magyar Közlönyben megjelent rendelkezés mindenféle kamatból származó jövedelemre kiterjed.

Lényege:

A 205/2023. (V. 31.) kormányrendelet alapján a természetes személyeket szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség terheli az szja-törvény szerinti kamatjövedelem (ide értendő az árfolyamnyereség is) után, az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével.

A hitelintézeti betétek, fizetési számlák követelésegyenlegének kamatjövedelme esetében a szocho a rendelet hatálybalépését követő időszakra járó kamatra, lekötött betét esetében a 2023. június 30. napja után lekötött betét kamatára vonatkozik.

  • A nyilvánosan forgalomba hozott kötvények, befektetési jegyek hozama esetében a rendelet hatálybalépésétől megszerzett értékpapír kamatára, hozamára vonatkozik;
  • A nyereménybetétre kisorsolt tárgynyeremény, értékpapír esetén a magánszemélyt teljes egészében a rendelet hatálybalépését követő időszak kamatjövedelmeként megillető vagyoni értékre vonatkozik;
  • A megtakarítási célú életbiztosításoknál a rendelet hatálybalépésétől kötött biztosítási szerződés biztosítói teljesítésére vonatkozik.
  • foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézmény tagját az ott említett jövedelemnek a teljesített feltételes jogszerzési időtartamnak az e rendelet hatálybalépését követő időszakkal arányos részére.

Az adó megfizetése alól tehát csak az ingatlanalapok befektetési jegyei és az állampapírok mentesülnek.

A lépés célja részben az állami bevételek növelése, részben pedig az lehet, hogy az állampapírokba való befektetésre ösztönözzék a lakosságot.

Melyek a továbbra is adómentes megtakarítások és befektetések?

  • A NYESZ-en (Nyugdíj Előtakarékossági Számla) lévő megtakarítást akkor lehet adómentesen felvenni, ha 10 év eltelt a számlanyitás óta és nyugdíjba vonult a megtakarító. A megtakarító rokkantsága esetén 3 év után is felvehető adómentesen a megtakarítás.
  • Az ÖNYP (Önkéntes Nyugdíj Pénztár) esetében a hozam 10 év után adómentessé válik és onnantól 3 évente felvehető. A tőke továbbra is adóköteles a 21. évig, addig folyamatosan csökken az adóköteles rész.
  • A nyugdíjbiztosítás a 10. évtől válik teljesen adómentessé és ehhez nem feltétel a nyugdíjkorhatár elérése (ám ekkor vissza kell fizetni az adójóváírásokat 20 százalékos büntetőkamattal). Részleges adómentességet lehet elérni a hatodik évtől, ahogy a rendszeres díjas életbiztosításoknál.
  • A rendszeres díjas életbiztosítás a 10. évtől válik teljesen adómentessé. 6 év után és 10 év előtt az adó felét – tehát 7,5 százalék szja-t és 6,5 százalék szochót – kell csak megfizetni.
  • Az egyszeri díjas biztosítások az ötödik évtől adómentesek. 3 év után és 5 év előtt az adó 50%-át kell megfizetni.
  • A TBSZ-en (Tartós Befektetési Számla) tartott megtakarítás 5 év után adómentesen felvehető.

Ha átalányadózó voltál 2022-ben akár csak egy napra is, akkor a bevallási tervezetet semmiképpen se fogadd el, mert az SZJA bevallásnak tartalmaznia kell az átalányadós adatokat is, aminek a kitöltéséhez a könyvelődtől kérj segítséget.

Akár ezzel a témával kapcsolatban, akár más témákkal kapcsolatban szeretettel várunk irodánkban konzultációra, hívj vagy írj nekünk a lenti űrlap segítségével!

„Class aptent taciti sociosqu ad litora per conubia nostra, per inceptos himenaeos .Aenean non turpis vitae ligula tristique sagitt isras varius erat pulvinar eros pretium”

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzés a megírása pillanatában érvényes törvények és adószabályok alapján a legnagyobb gondossággal készült. Kérünk vedd figyelembe, hogy az adott szabályok változhatnak. Kérdezz meg minket vagy könyvelődet a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel, hogy képben legyél

Kérj tőlünk ajánlatot!

Ha valamelyik szolgáltatással kapcsolatban kérdés merült fel benned, vagy egy ötlettel fordulnál hozzánk, akkor keress nyugodtan az oldalon található elérhetőségek egyikén!

Ajánlatkéréshez kérlek, hogy töltsd ki az űrlapot, vagy küldd el ezeket az adatokat emailben.

Amennyiben szimpatikusak vagyunk neked és szeretnél velünk közösen dolgozni, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Mi már nagyon várjuk a közös munkát! 🙂

Ajánlatkérés

hogy mindig
képben legyél

Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről

❗️ Elköltöztünk ❗️

Örömmel értesítünk, hogy elköltöztünk Veszprém belvárosába, az Ady Endre u. 5-ben a 3.emeletre!

Link

Várunk Benneteket szeretettel Veszprémben!