Ezt kell tudnod a 2024-es SZJA bevallásról

Böröcz Zoltán

A NAV által összeállított SZJA-bevallási tervezetek elérhetővé váltak az ügyfélkapus belépéssel elérhető NAV SZJA oldalán (eszja.nav.gov.hu).

Ezeket mindenkinek ki kell egészíteni idén is, akik olyan jövedelemmel és fizetési kötelezettségekkel rendelkeznek, amelyeket a NAV nem tart nyilván. Bár a bevallási határidő május 21-re tolódott ki a pünkösdi ünnepnap miatt, érdemes jóval előbb elkezdeni az adatok és információk gyűjtését a kötelezettség teljesítéséhez.

Azok, akik regisztráltak az Ügyfélkapun, az szja-tervezetüket az eszja.nav.gov.hu oldalon érhetik el. Azok, akik nem bíznak az elektronikus megoldásokban, március 18-ig kérhetik a bevallástervezet postázását

Ha nem rendelkezel KAÜ-azonosítóval (ügyfélkapu-regisztráció, e-személyi igazolvány, telefonos azonosító vagy arcképes azonosítás), március 18-áig több lehetőség közül választhatsz, hogy megkapd postán a tervezeted:

  • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon (az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következő formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn),
  • a NAV honlapján elérhető webűrlapon,
  • levélben,
  • formanyomtatványon (BEVTERVK),
  • telefonon, a 1819-es hívószámon.

Kik kötelezettek SZJA bevallás benyújtására?

  • Magánszemélyek, akiknek munkabérből, megbízási jogviszonyból, egyszerűsített foglalkoztatásból, egyéb jövedelemszerző tevékenységből, önálló és elkülönülten adózó jövedelemből, tökejövedelemekből, ingó- vagy ingatlanértékesítésből származó, vagy ingó / ingatlan bérbeadásból származó jövedelmük keletkezett.
  • Adószámos magánszemélyek, akiknek önálló tevékenységből származó jövedelmei keletkeztek (tételes költségelszámolással, vagy 10% költséghányad szerinti adózásban).
  • Egyéni vállalkozó magánszemélyek, akiknek önálló tevékenységből származó jövedelmei keletkeztek (tételes költségelszámolással vagy átalányadózásban).
  • Kisadózó egyéni vállalkozó (KATA) és egyszerűsített vállalkozói adó alá tartozó egyéni vállalkozó (EVA) magánszemélyek, akiknek, ha nem a teljes adóévben voltak KATA / EVA szerint adózó / kisadózó vállalkozók, vagy az egyéni vállalkozásuk mellett a fent felsorolt más bér, bérjellegű vagy egyéb önállóan adózó jövedelmük is keletkezett, akkor azokról a jövedelmeikről SZJA bevallást kell benyújtaniuk.
  • Mezőgazdsági őstermelő, kistermelő, családi gazdálkodók, akinek önálló tevékenységből származó jövedelmei keletkeztek (10% költséghányaddal, tételes költségelszámolással vagy az átalányadózás szabályai szerint).

Kiknek kell mindenképpen kiegészíteniük az előkészített SZJA bevallásukat?

Az őstermelőknek, az áfát fizető magánszemélyeknek és a nem kisadózó egyéni vállalkozóknak is ki kell egészíteniük az SZJA-tervezetüket, és ugyanez vonatkozik az ingatlant-bérbeadókra és a külföldről jövedelemmel rendelkezőkre is.

Azoknak, akik tavaly önkéntes pénztárba, NYESZ-számlára és/vagy nyugdíjbiztosításra fizettek be összegeket, az SZJA-bevallásban rendelkezniük kell a 20 százalékos adóvisszatérítésről is.

Külön figyelmet érdemel annak a  25 év alatti fiatalnak az esete, aki évközben több foglalkoztatótól kapott jövedelmet, és óvatosságból kérte az SZJA-mentességi kedvezmény mellőzését. Az szja-törvény módosítása révén az adóhatóság automatikusan érvényesíti a kedvezményt a bevallásban, azonban annak összegét csak akkor fizeti ki, ha a magánszemély külön kéri az adóbevallásában. Ellenkező esetben a túlfizetés az adófolyószámlán marad, és a visszaigénylés csak külön nyomtatvány kitöltésével lehetséges a továbbiakban.

Amennyiben a magánszemély külföldről származó osztalék- és tőkejövedelmekben is részesül, fontos figyelemmel lenni az egyes jövedelmek minősítésére. A szükséges dokumentációk beszerzése mellett nehézséget okozhat az egyes jövedelmek minősítése – hogy melyik jövedelem minősül kamatnak, osztaléknak, árfolyamnyereségnek, vagy ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek. A helytelen kategorizálás hatással lehet a veszteség elhatárolására, vagy akár a szociális hozzájárulási adó kötelezettségére is, ezért fontos az ide vonatkozó szabályok alapos tanulmányozása, sőt szükség esetén adótanácsadó bevonása is. Kiemelten fontos ebben a bevallási időszakban a külföldi kamatjövedelmek utáni 13 százalékos szociális hozzájárulási adó kiszámítása, mely csak a 2023. július 1-jét követően kötött ügyletekből realizált jövedelmek után terheli a magánszemélyt, kivéve, ha a hozamot jövedelemként nem kell figyelembe venni, például a magyar állampapír kamatánál.

Még akkor is szükséges újra áttekinteni a bevallást, ha a magánszemély nem érvényesítette év közben a családi adókedvezményt vagy más kedvezményt, vagy ha érvényesített valamilyen kedvezményt, de annak összege változott.

Mi a teendő a NAV által előzetesen elkészített SZJA adóbevallás tervezettel?

A hivatalos szerv által korábban elkészített tervezetet célszerű jó alaposan átnézned. Tehát hasonlítsd össze a tervezetben feltüntetett tételeket és összegeket a munkáltatódtól kapott igazolásokkal. Amennyiben a kettő között eltérés van, akkor el kell végezned a szükséges módosításokat.

A jóvá nem hagyott tervezet egyébként a május 21-i beadási határidő lejártával automatikusan – kivétel, aki rendelkezik adószámmal – bevallássá minősül. Tehát ha nincs mit módosítanod a dokumentumon, akkor hagyhatod úgy, ahogy van, elfogadásra kerül.

Azonban ha mezőgazdasági őstermelő, áfa fizetésre kötelezett magánszemély vagy egyéni vállalkozó vagy, akkor neked minden esetben jóvá kell hagyni a tervezetet, hogy jogerős bevallásod legyen. Amennyiben nem hagyod május 21-ig jóvá a bevallást, az adóhatóság a bevallás benyújtására hiánypótlást fog küldeni.

Ellenőrizd le, hogy a tervezetben esik-e szó visszaigényelhető adóról

Az adóhatóság által előkészített tervezet rendre tartalmazza az esetleges adóvisszatérítés tételes megnevezését, valamint annak konkrét összegét.

Milyen esetekben keletkezhet adójóváírásod?

Hogyha a tavalyi év során önkéntes pénztárba, nyugdíjbiztosításra, vagy pedig NYESZ számlára voltak befizetéseid. Szintén gyakori esetnek számít a családi adókedvezmény, valamint az első házasok adókedvezménye.

Többek között az esetleges visszaigényelhető adónemek miatt is célszerű minél hamarabb ellenőrizned az SZJA tervezetet. Amennyiben ugyanis visszaigényelhető adóval rendelkezel, akkor a jóváhagyást és beküldést követő harminc napon belül hozzájuthatsz a szóban forgó pénzösszeghez.

A tervezet átnézésével és jóváhagyásával arról is rendelkezhetsz, hogy a folyósítást megadott postacímre, vagy pedig számlaszámra kéred inkább.

Ne felejts el rendelkezni az adód 1+1 százalékáról

Az SZJA bevallásod leadása mellett akad még egy opcionális teendőd. Egész pontosan összevont adóalap utáni, a kedvezmények levonása után fennmaradó befizetett adó mennyiség 1+1%-áról van lehetőséged nyilatkozni.

Magyarul a szóban forgó pénzösszeggel két számodra fontos ügyet is támogathatsz. Az 1%-os felajánlásra jogosult civil kedvezményezettek listáját ide kattintva, az 1+1%-os felajánlásra jogosult kiemelt költségvetési előirányzat és vallási szervezeteket pedig az alábbi linken találod meg.

A 1+1 százalékáról szóló rendelkező nyilatkozatot tetszés szerint a bevallás részeként, vagy pedig külön is intézheted. Legkésőbb május 21-ig kell ezt elküldened elektronikusan vagy postán a NAV felé, illetve benyújthatod személyesen is a NAV ügyfélszolgálatain.

További információk a https://www.nav.gov.hu/szja oldalon találhatók.

Mikor érdemes könyvelői segítséghez folyamodnod az SZJA adóbevallás kapcsán?

Nem minden munkáltatónak van kapacitása segítséget nyújtani az SZJA bevallások leadásához, illetve az is könnyen előfordulhat, hogy benned merültek fel kérdések az adatok kapcsán. Bármelyik eset is áll fenn, hosszú távon jobb biztosra menni.

Egy hozzáértő könyvelő segíthet a tervezet ellenőrzésében, a dokumentumon nem szereplő egyéb jövedelmek bevallása kapcsán, vagy a visszaigényelhető összeg ügyintézése során.

Hogyha benned is felmerült néhány kérdés az SZJA bevallásod ellenőrzésekor, akkor nyugodtan vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeinken.

Akár ezzel a témával kapcsolatban, akár más témákkal kapcsolatban szeretettel várunk irodánkban konzultációra, hívj vagy írj nekünk a lenti űrlap segítségével!

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzés a megírása pillanatában érvényes törvények és adószabályok alapján a legnagyobb gondossággal készült. Kérünk vedd figyelembe, hogy az adott szabályok változhatnak. Kérdezz meg minket vagy könyvelődet a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel, hogy képben legyél

Kérj tőlünk ajánlatot!

Ha valamelyik szolgáltatással kapcsolatban kérdés merült fel benned, vagy egy ötlettel fordulnál hozzánk, akkor keress nyugodtan az oldalon található elérhetőségek egyikén!

Ajánlatkéréshez kérlek, hogy töltsd ki az űrlapot, vagy küldd el ezeket az adatokat emailben.

Amennyiben szimpatikusak vagyunk neked és szeretnél velünk közösen dolgozni, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Mi már nagyon várjuk a közös munkát! 🙂

Ajánlatkérés

hogy mindig
képben legyél

Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről