Miben változik a KATA adózás 2021-től, kiknek kell 40%-os adót fizetniük, és hogyan tudsz proaktívan felkészülni a Téged érintő módosításokra?

A KATA adózásra vonatkozó, 2021. január 1-től életbe lépő változások hírére egyszerre hördült fel hazai kisvállalkozók közössége. Kiket érinthet leginkább a változás?

Szeretnénk elöljáróban leszögezni, hogy a bejegyzésnek nem célja a módosítások megbúvó okok feszegetése. A kizárólagos célunk a tájékoztatás, hogy  új vállalkozás indítását tervezve, vagy a meglévő üzleted kisadózóként működtetve a cikkben leírtak segítsenek felkészülni a prognosztizálható adóváltozásokra.

Mielőtt a konkrét módosítások tételes felsorolásába kezdünk, a biztonság kedvéért vegyük nézzük meg, kiket is nevezünk kisadózóknak.

Pontosan mi az a KATA adózás, illetve kit nevezünk kisadózónak?

A KATA egyszerűsített, tételes adózási formának számít, ami a törvényben meghatározott vállalkozások számára jelent választható opciót. A KATA alanya lehet:

 • egyéni vállalkozó;
 • egyéni cég;
 • kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság;
 • a csak magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság;
 • illetve 2018.01.01-től akár ügyvédi iroda is.

A kisadózó fogalmának pontos meghatározása némileg komplex, de megpróbáljuk összefoglalni a lényegét. Kisadózónak nevezzük a tételes adózási formát jogszerűen választó egyéni vállalkozót, egyéni cég esetén annak tagját, közkereseti társaságnál vagy betéti társaságnál a kisadózóként bejelentett tagot, illetve ügyvédi irodánál szintén az iroda kisadózóként bejelentett tagját. Magyarul azt a személyt, aki a KATA adózási forma alanya.

A fizetendő tételes adó mértéke főállású KATA adózóként havonta 50.000 forint, mellékállású KATA adózóként pedig 25.000 forint. Utóbbi akkor áll fenn, ha a kisadózó bejelentett munkahellyel is rendelkezik. Ezen kívül opcionálisan választható a havi 75.000 forint mértékű adó megfizetése azért, hogy magasabb legyen a nyugdíjalap.

Az éves szintű 12 milliós árbevételi határ eléréséig a KATA roppant kedvező kondíciókat kínál, ezért roppant népszerű a hazai vállalkozók körében. Pontosan emiatt okoztak nem kis felháborodást a nemrégiben megszellőztetett változtatások.

Milyen változások prognosztizálhatók 2021. január elsejét követően?

Az alábbiakban tételesen összegyűjtöttük azokat a bejelentett módosításokat, amelyekkel érdemes neked is minél hamarabb tisztában lenned:

 1. Csakis egyetlen jogviszonyoddal kapcsolatban lehetsz kisadózó, tehát nem lehetsz kisadózó egyidőben egyéni vállalkozóként és Bt. kültagjaként. Amennyiben 2020. december 31-ig nem szünteted meg a többes jogviszonyod, akkor az adóhatóság a legkorábban bejelentettet tartja meg kisadózóként, a többit pedig törli.
 2. Amennyiben kisadózó vállalkozásként kapcsolt vállalkozástól jutsz bevételhez, akkor a kifizetőnek a juttatás hónapját követő hónap 12. napjáig 40% mértékű adót kell megállapítania, bevallani és megfizetnie.
 3. Hogyha kisadózóként külföldi kapcsolt vállalkozástól szerzel bevételt, akkor a juttatás hónapját követő hónap 12. napjáig 40%-os adót szükséges megállapítanod, bevallanod és megfizetned.
 4. Ha a kifizető az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat neked, mint kisadózó a tárgyévben, akkor a 3 millió forintot meghaladó összegű juttatás után 40% mértékű adót köteles fizetni.

Ez alól kivételt jelent, ha

 • a kifizető kapcsolt vállalkozásként 40% adó megfizetésére kötelezett;
 • a kifizető az Egészségbiztosítási Alapból származó finanszírozás formájában juttat az egészségügyi szolgáltató kisadózó vállalkozásnak;
 • a kifizető jogszabályban meghatározott díjszabás alapján juttat az arra jogosult kisadózó vállalkozásnak;
 • az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény szerint költségvetési szerv kifizető juttat a kisadózó vállalkozásnak.

5) Ha pedig kisadózó vállalkozásként a tárgyévben egyazon külföldi kifizetőtől az év kezdetétől összesítve 3 millió forintnál nagyobb összegű bevételt szerzel, akkor a 3 millió forintot meghaladó összegű bevétel után 40%-nyi adó fizetésére leszel kötelezett.

Egyéb tudnivalók, amelyekkel nem árt tisztában lenned

Felmerülhet benned kérdésként, hogy a 40%-os adóval terhelt bevételeket a 12 millió forintos értékhatár számításnál figyelembe kell-e venni? A válasz nem.  Ugyanakkor fontos, hogy ezekről a bevételekről az adóévet követő év február 25-ig havonkénti és kifizetőnkénti bontásban bevallást kell tenned.

Emellett pedig arra is célszerű gondot fordítanod, hogy kisadózóként a kifizetővel szerződéses jogviszonyba lépve írásos tájékoztatást biztosíts arról, hogy kisadózó vállalkozásnak minősülsz.

Persze ez elsőre formalitásnak tűnhet, ugyanakkor elég a megállapodásba foglalni, a félreértések elkerülése végett pedig kiemelten jelentősége lehet.

Még sok minden változhat, ezért érdemes nyomon követned a fejleményeket

Természetesen már csak a szakmánkból kifolyólag is folyamatosan rajta tartjuk az ujjunkat a téma ütőerén, januárig pedig mindenképp tájékoztatni fogunk majd az életbe lépő változtatásokról.

Mivel a bejelentés nagy felháborodást keltett a hazai vállalkozók körében, ezért nincs kizárva, hogy a feltételek év végéig még módosulnak. Kisadózóként persze minden bizonnyal az a kérdés foglalkoztat leginkább, hogy a 40%-os adó megfizetésében érintett leszel-e? A fizetés kiküszöbölésének lehetséges módjaiba most még talán korai volna belemenni, előbb várjuk meg a fejleményeket. Persze ha bármilyen kérdésed van a témakört illetően, akkor szívesen állunk rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken.

Ha tetszett, amit olvastál oszd meg másokkal is!