Miként változnak a KATA szabályai 2021-ben, és hogyan érinthet ez Téged?

Böröcz Zoltán

Miben változik a KATA adózás 2021-től, kiknek kell 40%-os adót fizetniük, és hogyan tudsz proaktívan felkészülni a Téged érintő módosításokra?

A KATA adózásra vonatkozó, 2021. január 1-től életbe lépő változások hírére egyszerre hördült fel hazai kisvállalkozók közössége. Kiket érinthet leginkább a változás?

Szeretnénk elöljáróban leszögezni, hogy a bejegyzésnek nem célja a módosítások megbúvó okok feszegetése. A kizárólagos célunk a tájékoztatás, hogy  új vállalkozás indítását tervezve, vagy a meglévő üzleted kisadózóként működtetve a cikkben leírtak segítsenek felkészülni a prognosztizálható adóváltozásokra.

Mielőtt a konkrét módosítások tételes felsorolásába kezdünk, a biztonság kedvéért vegyük nézzük meg, kiket is nevezünk kisadózóknak.

Pontosan mi az a KATA adózás, illetve kit nevezünk kisadózónak?

KATA egyszerűsítetttételes adózási formának számít, ami a törvényben meghatározott vállalkozások számára jelent választható opciót. A KATA alanya lehet:

 • egyéni vállalkozó;
 • egyéni cég;
 • kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság;
 • a csak magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság;
 • illetve 2018.01.01-től akár ügyvédi iroda is.

A kisadózó fogalmának pontos meghatározása némileg komplex, de megpróbáljuk összefoglalni a lényegét. Kisadózónak nevezzük a tételes adózási formát jogszerűen választó egyéni vállalkozót, egyéni cég esetén annak tagját, közkereseti társaságnál vagy betéti társaságnál a kisadózóként bejelentett tagot, illetve ügyvédi irodánál szintén az iroda kisadózóként bejelentett tagját. Magyarul azt a személyt, aki a KATA adózási forma alanya.

A fizetendő tételes adó mértéke főállású KATA adózóként havonta 50.000 forint, mellékállású KATA adózóként pedig 25.000 forint. Utóbbi akkor áll fenn, ha a kisadózó bejelentett munkahellyel is rendelkezik. Ezen kívül opcionálisan választható a havi 75.000 forint mértékű adó megfizetése azért, hogy magasabb legyen a nyugdíjalap.

Az éves szintű 12 milliós árbevételi határ eléréséig a KATA roppant kedvező kondíciókat kínál, ezért roppant népszerű a hazai vállalkozók körében. Pontosan emiatt okoztak nem kis felháborodást a nemrégiben megszellőztetett változtatások.

Milyen változások prognosztizálhatók 2021. január elsejét követően?

Az alábbiakban tételesen összegyűjtöttük azokat a bejelentett módosításokat, amelyekkel érdemes neked is minél hamarabb tisztában lenned:

 1. Csakis egyetlen jogviszonyoddal kapcsolatban lehetsz kisadózó, tehát nem lehetsz kisadózó egyidőben egyéni vállalkozóként és Bt. kültagjaként. Amennyiben 2020. december 31-ig nem szünteted meg a többes jogviszonyod, akkor az adóhatóság a legkorábban bejelentettet tartja meg kisadózóként, a többit pedig törli.
 2. Amennyiben kisadózó vállalkozásként kapcsolt vállalkozástól jutsz bevételhez, akkor a kifizetőnek a juttatás hónapját követő hónap 12. napjáig 40% mértékű adót kell megállapítania, bevallani és megfizetnie.
 3. Hogyha kisadózóként külföldi kapcsolt vállalkozástól szerzel bevételt, akkor a juttatás hónapját követő hónap 12. napjáig 40%-os adót szükséges megállapítanod, bevallanod és megfizetned.
 4. Ha a kifizető az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt juttat neked, mint kisadózó a tárgyévben, akkor a 3 millió forintot meghaladó összegű juttatás után 40% mértékű adót köteles fizetni.

Ez alól kivételt jelent, ha

 • a kifizető kapcsolt vállalkozásként 40% adó megfizetésére kötelezett;
 • a kifizető az Egészségbiztosítási Alapból származó finanszírozás formájában juttat az egészségügyi szolgáltató kisadózó vállalkozásnak;
 • a kifizető jogszabályban meghatározott díjszabás alapján juttat az arra jogosult kisadózó vállalkozásnak;
 • az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény szerint költségvetési szerv kifizető juttat a kisadózó vállalkozásnak.

5) Ha pedig kisadózó vállalkozásként a tárgyévben egyazon külföldi kifizetőtől az év kezdetétől összesítve 3 millió forintnál nagyobb összegű bevételt szerzel, akkor a 3 millió forintot meghaladó összegű bevétel után 40%-nyi adó fizetésére leszel kötelezett.

Egyéb tudnivalók, amelyekkel nem árt tisztában lenned

Felmerülhet benned kérdésként, hogy a 40%-os adóval terhelt bevételeket a 12 millió forintos értékhatár számításnál figyelembe kell-e venni? A válasz nem.  Ugyanakkor fontos, hogy ezekről a bevételekről az adóévet követő év február 25-ig havonkénti és kifizetőnkénti bontásban bevallást kell tenned.

Emellett pedig arra is célszerű gondot fordítanod, hogy kisadózóként a kifizetővel szerződéses jogviszonyba lépve írásos tájékoztatást biztosíts arról, hogy kisadózó vállalkozásnak minősülsz.

Persze ez elsőre formalitásnak tűnhet, ugyanakkor elég a megállapodásba foglalni, a félreértések elkerülése végett pedig kiemelten jelentősége lehet.

Még sok minden változhat, ezért érdemes nyomon követned a fejleményeket

Természetesen már csak a szakmánkból kifolyólag is folyamatosan rajta tartjuk az ujjunkat a téma ütőerén, januárig pedig mindenképp tájékoztatni fogunk majd az életbe lépő változtatásokról.

Mivel a bejelentés nagy felháborodást keltett a hazai vállalkozók körében, ezért nincs kizárva, hogy a feltételek év végéig még módosulnak. Kisadózóként persze minden bizonnyal az a kérdés foglalkoztat leginkább, hogy a 40%-os adó megfizetésében érintett leszel-e? A fizetés kiküszöbölésének lehetséges módjaiba most még talán korai volna belemenni, előbb várjuk meg a fejleményeket. Persze ha bármilyen kérdésed van a témakört illetően, akkor szívesen állunk rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken.

„Class aptent taciti sociosqu ad litora per conubia nostra, per inceptos himenaeos .Aenean non turpis vitae ligula tristique sagitt isras varius erat pulvinar eros pretium”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus quis arcu est. Quisque posuere est arcu, id hendrerit orci pulvinar id. Cras egestas metus sit amet felis accumsan, vitae placerat libero sodales. Morbi efficitur maximus massa et aliquam. Quisque vel viverra augue.

Nullam scelerisque erat nisl, eu aliquet quam porttitor et. Aliquam molestie sem augue, non egestas nunc sagittis in. Suspendisse vehicula turpis eget leo sollicitudin, dapibus commodo massa facilisis.

Ut ac tortor eget nibh condimentum congue. In facilisis porttitor iaculis. Etiam vestibulum, nisl nec molestie egestas, velit lorem venenatis tellus, pellentesque blandit nulla sapien accumsan velit. Vivamus purus nunc, dictum nec elit viverra, semper iaculis risus.

Megosztási lehetőségek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Figyelem! A bejegyzés a megírása pillanatában érvényes törvények és adószabályok alapján a legnagyobb gondossággal készült. Kérünk vedd figyelembe, hogy az adott szabályok változhatnak. Kérdezz meg minket vagy könyvelődet a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel, hogy képben legyél

hogy mindig
képben legyél

Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről

❗️ Elköltöztünk ❗️

Örömmel értesítünk, hogy elköltöztünk Veszprém belvárosába, az Ady Endre u. 5-ben a 3.emeletre!

Link

Várunk Benneteket szeretettel Veszprémben!