Közeleg a határidő - Minden, amit az SZJA bevallásról tudnod kell
(SZJA bevallás)

Böröcz Zoltán

Május 20.-a a NAV mellett számodra is kiemelt dátumnak minősül, hiszen eddig a napig kell véglegesítened a személyi jövedelemadó bevallásod. Hogyha még nem készültél el vele, akkor a cikkben összeszedtük neked az SZJA tervezettel és bevallással kapcsolatos tudnivalókat. A 2021. évben a családoknak járó SZJA visszatérítés miatt érdemes tüzetesebben szemrevételezni a bevallást.

Mi a teendő a NAV által előzetesen elkészített SZJA adóbevallás tervezettel?

A hivatalos szerv által korábban elkészített tervezetet célszerű jó alaposan átnézned. Tehát hasonlítsd össze a tervezetben feltüntetett tételeket és összegeket a munkáltatótól kapott igazolásokkal. Hogyha a kettő között eltérés van, akkor el kell végezned a szükséges módosításokat.

Tegyük hozzá gyorsan, hogyha a tavalyi évben kizárólag munkaviszonyból származó jövedelmed keletkezett és nincs gyermek után igénybevehető családi adókedvezmény, akkor az SZJA bevallásod részletes vizsgálatával nem feltétlenül kell foglalkoznod. A biztonság kedvéért átnézheted az adatokat, ugyanakkor jó eséllyel minden stimmelni fog.

A jóvá nem hagyott tervezet egyébként a május 20-i beadási határidő lejártával automatikusan – kivétel, aki rendelkezik adószámmal – bevallássá minősül. Tehát ha nincs mit módosítanod a dokumentumon, akkor hagyhatod is.

Hol és miként tudod elérni az SZJA adóbevallás tervezetet?

A NAV igyekszik minél inkább gördülékennyé tenni a folyamatot, ezért ma már mindenkinek előre elkészíti a személyi jövedelemadójával kapcsolatos tervezetet. Ehhez a dokumentumhoz többféle úton is hozzáférhetsz.

Kérheted SMS-ben, amit a +36 (30) 344 4304 telefonszámra kell küldened. Az üzenetnek tartalmaznia kell az adóazonosító jeled, valamint a születési dátumod, méghozzá a következő formátumban: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn.

Amennyiben rendelkezel ügyfélkapu hozzáféréssel, akkor a tervezetet eléred a NAV honlapján megtalálható webűrlapon is. A bevallási tervezet megtekinthető a https://eszja.nav.gov.hu honlapon. A dokumentumot le is töltheted a NAV honlapjáról, méghozzá a „Kérelem az adóbevallási tervezet papíralapon történő átvételéhez” elnevezésű formanyomtatványon keresztül.

Alternatívaként folyamodhatsz a dokumentumért postai úton kötetlen levél formában, habár a jelen körülmények között nem ez lesz a leggyorsabb megoldás. Hívhatod továbbá a NAV telefonos tájékoztató rendszerét is a 1819-es Infóvonalon, illetve személyesen is befáradhatsz a NAV ügyfélszolgálatára.

Milyen esetekben érdemes extra figyelmet fordítanod az SZJA tervezet áttekintésére?

Azoknak a magánszemélyeknek, amelyek részesültek a családosoknak visszajáró SZJA-ból mindenképp érdemes könyvelővel átnézetni a bevallási tervezetet, hogy a visszakapott összeg helyesen szerepel-e a bevallásban, illetve érdemes megnézni a házastárs/élettárssal a kedvezmények megosztásával nyerhető-e még plusz adóforint.

Az adóhivatal kizárólag azokat a tételeket építi be az adóbevallásod tervezetébe, amiről rendelkezik adatokkal. Azért érdemes tehát mindenképpen átnézned a jóváhagyásra váró dokumentumot, hogy véletlenül se maradjon le egyetlen bevételi forrás bevallása.

A kulcskérdés tehát az, hogy a tavalyi esztendőben volt-e olyan jövedelmed, amiról a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás? Mutatjuk is, hogy milyen bevételi forrásokra gondolhatsz.

Klasszikus példa a magánszemélyként történő ingatlan bérbeadás. Ha 2019-ben kaptál pénzt egy-egy lakás, szoba vagy ingatlan kiadásából, akkor ezeknek az összegeknek is szerepelnie kell a bevallásodban.

A külföldön szerzett jövedelem is rendre olyan tételnek számít, amelyik automatikusan nem fog szerepelni a NAV által előkészített tervezetben. A bevallásodban viszont mindenképpen ott kell lennie.

Mindezek mellett a külföldi székhelyű cégben birtokolt tulajdonrész, illetve az annak eredményéből kapott osztalékot is rendre utólagosan kell hozzáadni az SZJA bevalláshoz.

Ingatlan értékesítése esetén meg kell vizsgálni, hogy az eladott ingatlan tulajdonrészét mikor szereztük, ugyanis, ha 5 éven belül történt akkor az ebből származott jövedelmet a NAV felé szintén be kell vallanunk.

Amennyiben a felsorolt esetek valamelyikéből a NAV felé fizetési kötelezettséged keletkezett azt május 20.-ig az államkincstárnál vezetett 10032000-06056353 számú bankszámlára lehet utalni.

Ellenőrizd, hogy a tervezetben esik-e szó visszaigényelhető adóról?

Az adóhatóság által előkészített tervezet rendre tartalmazza az esetleges adóvisszatérítés tételes megnevezését, valamint annak konkrét összegét. Milyen esetekben keletkezhet adójóváírásod?

Hogyha a tavalyi év során önkéntes pénztárba, nyugdíjbiztosításra, vagy pedig NYESZ számlára voltak befizetéseid. Szintén gyakori esetnek számít a családi adókedvezmény, valamint az első házasok adókedvezménye.

Többek között az esetleges visszaigényelhető adónemek miatt is célszerű minél hamarabb ellenőrizned az SZJA tervezetet. Amennyiben ugyanis visszaigényelhető adóval rendelkezel, akkor a jóváhagyást és beküldést követő harminc napon belül hozzájuthatsz a szóban forgó pénzösszeghez.

A tervezet átnézésével és jóváhagyásával arról is rendelkezhetsz, hogy a folyósítást megadott postacímre, vagy pedig számlaszámra kéred inkább.

Ne felejts el rendelkezni az adód 1+1 százalékáról

Az SZJA bevallásod leadása mellett akad még egy opcionális teendőd. Egész pontosan összevont adóalap utáni, a kedvezmények levonása után fennmaradó befizetett adó mennyiség 1+1%-áról van lehetőséged nyilatkozni.

Magyarul a szóban forgó pénzösszeggel két számodra fontos ügyet is támogathatsz. Az 1%-os felajánlásra jogosult civil kedvezményezettek listáját ide kattintva, az 1+1%-os felajánlásra jogosult kiemelt költségvetési előirányzat és vallási szervezeteket pedig az alábbi linken találod meg.

A 1+1 százalékáról szóló rendelkező nyilatkozatot tetszés szerint a bevallás részeként, vagy pedig külön is intézheted. Legkésőbb május 20-áig kell ezt elküldened elektronikusan vagy postán a NAV felé, illetve benyújthatod személyesen is a NAV ügyfélszolgálatain.

További információk a https://www.nav.gov.hu/nav/szja/szja oldalon találhatók.

Mikor érdemes könyvelői segítséghez folyamodni az SZJA adóbevallás kapcsán?

Nem minden munkáltatónak van kapacitása segítséget nyújtani az SZJA bevallások leadásához, illetve az is könnyen előfordulhat, hogy benned merültek fel kérdések az adatok kapcsán. Bármelyik eset is áll fenn, hosszú távon jobb biztosra menni.

Egy hozzáértő könyvelő segíthet a tervezet ellenőrzésében, a dokumentumon nem szereplő egyéb jövedelmek bevallása kapcsán, vagy a visszaigényelhető összeg ügyintézése során. Hogyha benned is felmerült néhány kérdés az SZJA bevallásod ellenőrzésekor, akkor nyugodtan vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeinken.

„Class aptent taciti sociosqu ad litora per conubia nostra, per inceptos himenaeos .Aenean non turpis vitae ligula tristique sagitt isras varius erat pulvinar eros pretium”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus quis arcu est. Quisque posuere est arcu, id hendrerit orci pulvinar id. Cras egestas metus sit amet felis accumsan, vitae placerat libero sodales. Morbi efficitur maximus massa et aliquam. Quisque vel viverra augue.

Nullam scelerisque erat nisl, eu aliquet quam porttitor et. Aliquam molestie sem augue, non egestas nunc sagittis in. Suspendisse vehicula turpis eget leo sollicitudin, dapibus commodo massa facilisis.

Ut ac tortor eget nibh condimentum congue. In facilisis porttitor iaculis. Etiam vestibulum, nisl nec molestie egestas, velit lorem venenatis tellus, pellentesque blandit nulla sapien accumsan velit. Vivamus purus nunc, dictum nec elit viverra, semper iaculis risus.

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzés a megírása pillanatában érvényes törvények és adószabályok alapján a legnagyobb gondossággal készült. Kérünk vedd figyelembe, hogy az adott szabályok változhatnak. Kérdezz meg minket vagy könyvelődet a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel, hogy képben legyél

Kérj tőlünk ajánlatot!

Ha valamelyik szolgáltatással kapcsolatban kérdés merült fel benned, vagy egy ötlettel fordulnál hozzánk, akkor keress nyugodtan az oldalon található elérhetőségek egyikén!

Ajánlatkéréshez kérlek, hogy töltsd ki az űrlapot, vagy küldd el ezeket az adatokat emailben.

Amennyiben szimpatikusak vagyunk neked és szeretnél velünk közösen dolgozni, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Mi már nagyon várjuk a közös munkát! 🙂

Ajánlatkérés

hogy mindig
képben legyél

Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről