Kérdések, amelyeket vállalkozás indításkor meg kell válaszolnod
(vállalkozás indítása)

Böröcz Zoltán

A koronavírus hatására átalakuló félben lévő piaci viszonyok kiváló lehetőséget kínálnak a vállalkozásalapításra. Az újonnan nyíló lehetőségekre időben reagáló, talpraesett vállalkozóként most kihasználhatod azokat a piaci réseket, amelyek korábban nem álltak rendelkezésre.

A cikkben összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amelyeket egy vállalkozás indítását megelőzően célszerű megválaszolnod. Egy jól működő üzleti modellt alkalmazva így adminisztratív szempontból is adottak lehetnek a feltételek ahhoz, hogy a bizniszed repülő rajtot vegyen.

Egyéni, vagy társas vállalkozásként szeretnél-e működni?

Vállalkozásindításnál mindenképpen döntést kell hoznod róla, hogy az egyénivagy a társas vállalkozás kínálja számodra a kedvezőbb választást. A döntés meghozatalához többek között a tevékenységed várható jellegét, a működéshez szükséges létszámot, az adózási szempontokat, illetve a bevételek várható nagyságát is célszerű mérlegre tenned.

Vagyis nem létezik általános érvényű szabály a kérdés eldöntéséhez. Mindig a saját vállalkozásod egyedi helyzetét kell kristálytisztán látni, ami bőven kínál kellő mennyiségű igazodási pontot a megfelelő opció kiválasztásához.

Melyik konkrét vállalkozási formátumot válaszd?

Hogyha számodra az egyéni vállalkozói lét kínálja a legjobb alternatívát, akkor ezt a kérdést értelemszerűen megspórolhatod magadnak. Egyébiránt az egyéni vállalkozás létrehozása megy a leggyorsabban, hiszen a vállalkozásod alapításának napján már működhet is. Ráadásul nemcsak az alapítás, hanem a megszüntetést, illetve a szüneteltetést is hasonlóan egyszerű kérvényezni.

Természetesen csakis pozitív szemlélettel érdemes egy üzletbe kezdeni, ugyanakkor nem árt észben tartani, hogy egyéni vállalkozóként a teljes magán vagyonoddal felelsz a vállalkozásában esetlegesen bekövetkező negatív következményekért.

Az egyéni vállalkozás részletei után térjünk rá a társas vállalkozási formák kapcsán rendelkezésre álló lehetőségekre. Betéti társaság (BT) alapításához legalább két személyre van szükség, egy beltagra és kültagra. A beltag korlátlanul, a kültag pedig korlátoltan felel a saját vagyonával a társaság kötelezettségeiért. A BT alapítása nem kötött minimális tőkeigényhez.

Szintén minimum két személy kell a közkereseti társaság (KKT) alapításához. Ennél a formátumnál valamennyi tag korlátlanul felel vagyonával a társaság kötelezettségeiért, ügyvezető pedig bármelyik tagból válhat.

Minimálisan 3 millió forintos kezdő tőke szükséges a korlátolt felelősségű társaság (Kft) létrehozásához. A kezdő tőke egyébként nem pénzben nyújtott vagyoni érték, apport vagy készpénz formájában is felmutatható. A tagok kizárólag a juttatott vagyoni betét értékének erejéig felelnek a Kft. kötelezettségeiért.

Az 5, illetve 20 millió forintos minimális tőkeigénnyel a zártkörűen működő részvénytársaság (ZRt), valamint a nyilvánosan működő részvénytársaság (NyRt) úgymond haladóbb formátumnak számít már.

A gazdasági társaságok esetében nem szabad elfelejteni, hogy a megszűnés folyamata hosszabb, mivel végelszámolással és felszámolással szűnhetnek meg, valamint eladással. 

Hogy melyikkel jársz a legjobban? Ezt a kérdést célszerű hozzáértő szakember segítségével megválaszolnod. Ezáltal a működési forma elegendő mozgásteret biztosíthat a növekedéshez, miközben adózási szempontból sem ró extra terheket a nyakadba.

Milyen kötelezettségek teljesítésével jár együtt az általad választott tevékenységi kör?

Amikor vállalkozást indítasz, akkor az általad végzett tevékenységi körről, illetve körökről is rendelkezned kell. Vagyis meg kell adnod azokat a fő- és mellékszolgáltatásokat, amelyekről a vevőidnek számlát fogsz kiállítani.

Természetesen egy felkészült könyvelő ebben is segítséget tud nyújtani, ugyanakkor neked sem árt tisztában lenned a lehetőségekkel. Egyéni vállalkozóként az úgynevezett ÖVTJ számot, társas vállalkozásként pedig TEÁOR számot kell majd megadnod.

Fontos tudni, hogy bizonyos tevékenységi körök végzése engedélyhez kötött. Amennyiben ilyen kategóriára esik a választásod, akkor a tevékenységi kör végzéséhez szükséges dokumentumokat be kell majd mutatnod. Szükség esetén a helyi önkormányzat jegyzőjétől is működési engedélyt kell kérned, amit aztán jól látható helyen ki kell függesztened az irodában vagy üzlethelységben.

Aggodalomra azonban nincs okod. Egy felkészült könyvelő kisujjból ismeri az ilyenkor szükséges teendőket, és készséggel segít neked az esszenciális papírmunkában.

Ki fogja intézni a vállalkozásod tényleges elindítását?

Megszületett a döntés a működési formáról, megvannak az engedélyek is. A vállalkozásod gyakorlatilag kulcsra kész az induláshoz. A következő kérdés az lesz, hogy a tényleges indítást ki végezze el?

Te magad, egy munkatársad, vagy a témakörben jártasnak és gyakorlottnak számító szakember? Ha ránk hallgatsz, akkor a harmadik opciót választod, a témakörben jártas szakember alatt pedig egy felkészült könyvelőt értünk. 

Az indítással és bejelentéssel járó adminisztráció ugyanis kellő jártasságot, körültekintést és utánajárást igényel. Ha saját magad szeretnéd mindezt elvégezni, akkor hosszú-hosszú óráid mennek majd el a keresgéléssel és olyan papírmunkával, amit könnyedén megspórolhatnál. 

Egy cégalapításban jártas könyvelő számára mindez rutin feladatnak számít, tehát mérnöki precizitással végez el minden fontos teendőt, neked pedig csakis az ügyfelek kiszolgálására kell fókuszálnod.

Milyen módon fogod intézni a számlázást?

Amikor értékesítesz egy terméket, teljesítesz egy szolgáltatást, akkor az ellenértékről számlát fogsz kiállítani. Ehhez pedig biztosítanod kell a megfelelő technikai hátteret.

Kézi számla kiállításhoz célszerű lesz beszerezned egy számlatömböt, továbbá céges bélyegzőt is csináltatnod kell. Lényegesen egyszerűbb dolgod lesz az online számlázással, mert a modern számlázó programok felhasználóbarát felülettel segítik az egyszerű számlakiállítást. Ráadásul szoftveres segítséggel a számlák kiállítását automatizálni is tudod, miközben a könyvelőd számára is hozzáférést adhatsz a felülethez, leegyszerűsítve így a közös munkát. Emellett akad még egy nyomós indok az online számlázás mellett.

A Kormány elkötelezett az Online számlázás iránt, így a jelenleg érvényben lévő törvények alapján 2020.07.01-től minden adóalanyok (vállalkozók) között létrejött számláról a NAV felé tájékoztatást kell küldeni, ill. 2021.01.01-től pedig minden számláról, azaz cég és magánszemély között létrejött számlákat is jelenteni kell a NAV felé. 

Tehát mindenképpen célszerű az online számlázást választani, mert a számlázó programok automatikusan jelentik majd a számlákat és nem kell kézzel rögzíteni őket a NAV felületén mint egy kézi számlatömb esetén. Irodánk tehát mindenképpen ezt ajánlja a számodra.

Zárójelben tesszük hozzá, hogy a vállalkozói bevételekhez és kiadásokhoz külön bankszámlát is javasolt nyitnod. Így átláthatóbbá válnak a pénzügyek, miközben könyvelési és adózási szempontból is fontos lesz mindez.

Mi alapján fogsz adózni?

Mielőtt vállalkozást indítasz, fontos tisztában lenned az adó terhekkel is. Érdemes tehát képbe kerülnöd a választható adózási formákkal, a bevételeidet érintő terhekkel, miközben az adózással kapcsolatos leadási és bejelentési kötelezettségeid ismerete is elengedhetetlen.

A lehetőségek értelemszerűen az általad választott működési forma függvényében alakulnak. Az adózás témakörét szintén javasolt még az indítást megelőzően egyeztetned a könyvelési munkákkal megbízott partnerrel.

Mivel kell tisztában lenned, hogyha alkalmazottakat is foglalkoztatsz?

Mennyibe kerül egy alkalmazott, milyen járulékokat kell fizetned utána, milyen bejelentési és leadási kötelezettségeid lesznek egy-egy foglalkoztatott személy után? Felvehetsz-e bárkit alkalmi munkára, illetve lehet-e alkalmazottad egyéni vállalkozóként?

Amennyiben a normál működéshez mindenképpen szükséged lesz foglalkoztatottakra, akkor a velük járó kötelezettségek ismerete is elengedhetetlen a zavartalan munkavégzéshez. Hogyha nálad is aktuálisak a felsorolt kérdések, akkor mindenképpen járj utánuk. Talán már kitaláltad, de a könyvelőd ebben is a segítségedre lehet.

Konklúzió

vállalkozásod indításával járó adminisztratív teendők első ránézésre valóságos hegyként tornyosulnak előtted. Lényegesen egyszerűbbé válnak azonban a teendők, hogyha felkészült és hozzáértő segítséget veszel igénybe.Amennyiben most fontolgatod az ötleted megvalósítását, de az alapítás részleteinél elakadtál, akkor nyugodtan vedd fel velünk a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeinken.

„Class aptent taciti sociosqu ad litora per conubia nostra, per inceptos himenaeos .Aenean non turpis vitae ligula tristique sagitt isras varius erat pulvinar eros pretium”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus quis arcu est. Quisque posuere est arcu, id hendrerit orci pulvinar id. Cras egestas metus sit amet felis accumsan, vitae placerat libero sodales. Morbi efficitur maximus massa et aliquam. Quisque vel viverra augue.

Nullam scelerisque erat nisl, eu aliquet quam porttitor et. Aliquam molestie sem augue, non egestas nunc sagittis in. Suspendisse vehicula turpis eget leo sollicitudin, dapibus commodo massa facilisis.

Ut ac tortor eget nibh condimentum congue. In facilisis porttitor iaculis. Etiam vestibulum, nisl nec molestie egestas, velit lorem venenatis tellus, pellentesque blandit nulla sapien accumsan velit. Vivamus purus nunc, dictum nec elit viverra, semper iaculis risus.

Megosztási lehetőségek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Figyelem! A bejegyzés a megírása pillanatában érvényes törvények és adószabályok alapján a legnagyobb gondossággal készült. Kérünk vedd figyelembe, hogy az adott szabályok változhatnak. Kérdezz meg minket vagy könyvelődet a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel, hogy képben legyél

hogy mindig
képben legyél

Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről

❗️ Elköltöztünk ❗️

Örömmel értesítünk, hogy elköltöztünk Veszprém belvárosába, az Ady Endre u. 5-ben a 3.emeletre!

Link

Várunk Benneteket szeretettel Veszprémben!