Hogyan vehetsz ki pénzt a vállalkozásodból Kft. tulajdonosként?
(pénzkivét vállalkozásból)

Kft-t vezetve és tulajdonolva miként veheted ki a pénzt a bizniszből legális formában, a legalacsonyabb adóterhek mellett?

Ezt a kiemelten fontos kérdést járjuk körbe a bejegyzés keretei között, egyenként megvilágítva a Kft. tulajdonosként megléphető opciókat. Természetesen nem mindenki számára nyújt ez a cikk megoldást, sőt, fokozottan kérjük, hogy egyeztessünk, mielőtt bármelyik ötletünket felhasználod!

Kft. tulajdonosként így vehetsz ki pénzt a vállalkozásodból

Kétféle módon vehetsz ki pénzt a saját magad által tulajdonolt korlátolt felelősségű társaságból:

  1. Az egyik lehetőség év közben ugyanúgy munkabért biztosítani magadnak, mint ahogy alapesetben egy munkavállalónak is fizetsz.
  2. A másik opció pedig az osztalék, aminek a segítségével év végén egyösszegben tudsz meghatározó pénzösszeget kivenni a cégedből. Mindkét esetben az lesz a legfontosabb kérdés, hogy a vállalkozásból kivett pénzösszeget milyen adók terhelik.

Hogyan adózik a bér, ha Kft. tulajdonosként magadnak fizeted?

A saját magadnak folyósított munkabér esetében nem árt előre kalkulálnod azzal, hogy egyenesen a legnagyobb adóterhet viselő formátumról van szó. Szám szerint igencsak mélyen a zsebedbe nyúló, 46,5%-os járulékfizetési kötelezettség mellett élhetsz vele.

A bruttó béredből ugyanis le kell vonni a munkavállalói járulékokat, köztük a 15% SZJA-t. Fontos, hogy 2020.07.01-től külön már nincs nyugdíj, egészségbiztosítási és munkaerőpiaci járulék. Ezeket egybegyúrva az úgynevezett társadalombiztosítási járulékkal kell számolni, aminek az értéke (megegyezően a korábbi járulékok összegével) 18,5%. Így még nem jönne ki a matek, viszont a végül kézhez kapott béredből a munkáltatói terheket is le kell vonni. Név szerint a 13%-os szociális hozzájárulási adót.

Hogyha kettő, vagy esetleg több gyermeked is van, akkor kedvezményekre lehetsz jogosult, így a hónap végén magadnak kiutalt munkabérből többet kaphatsz kézhez.

Hogyan adózik az osztalék?

Korlátolt felelősségű társaságot tulajdonolva a pénz kivételének a másik lehetséges opciója az osztalék. Gyakorlatilag arról a pénzről van szó, amiért a legtöbben vállalkozást alapítunk, elvégre ki ne szeretne kemény munkával megtermelt nyereséghez hozzájutni?

Habár a munkabérrel összevetve itt alacsonyabbak az adóterhek, a 15% SZJA és 13 % szociális hozzájárulási adó miatt osztalékot 28 %-os adófizetési kötelezettség mellett tudsz felvenni.

Az osztaléknak egyébként van egy szociális hozzájárulási adó fizetési felső korlátja, aminek az értéke a minimálbér 24-szerese azaz 2022-ben 4 800 000 Ft. Ha vállalkozóként a jövedelmed meghaladja ezt az értéket, akkor nem kell szocho-t fizetned az osztalék után. Tehát kizárólag a 15% SZJA-val kell számolnod.

Fontos, hogy vállalkozóként osztalékot akkor tudsz kivenni a cégedből, ha azt az előző évi beszámolóban a cég taggyűlése jóváhagyta. A taggyűlés határozatát követően már bármikor kifizetheted magadnak, innentől kezdve a saját döntésedre van bízva.

Amennyiben a beszámolóban nem volt határozat osztalékról, akkor az osztalékelőleg jöhet szóba. Az osztalékelőleg fizetéséhez viszont közbenső mérleget szükséges készíteni, megvizsgálva egyúttal az osztalékfizetési korlátot. Az osztalék előlegkor 15% SZJA fizetési kötelezettség keletkezik.

Költségelszámolások, a pénzhez jutás egyéb opciója Kft. tulajdonosként

Habár a szó legszorosabb értelmében nem a megtermelt nyereség kivételének számít, ugyanakkor, ha nem élsz vele, komoly pénzeket hagysz az asztalon. Úgyhogy Kft. tulajdonosként járj utána minél előbb, milyen költségnemek elszámolásával tudnál extra személyes megtakarításokat generálni.

Adott esetben az év közbeni munkába járás, adott esetben a vállalkozás tulajdonában álló gépjármű, az iroda helyiség és az alkalmazott munkaeszközök, az önfejlesztésed és a képzéseid, az utazásaid, és még sok egyéb tényező teremthet esélyt a költségek elszámolására.

A fenti lehetőségeken kívül még SZÉP kártyára való utalással is kiveheted jövedelmet melynek a bérnél kedvezőbb az adózása, 2022-ban 28% adóteher mellett teheted meg. Itt 3 SZÉP kártya zsebre lehet utalni 1) Szállás: 225 000 Ft, 2) Vendéglátás: 150 000 Ft, 3)Rekreáció: 75 000 Ft ! Kedvező az is a SZÉP kártyákkal kapcsolatban, hogy 2022.12.31-ig a különböző „zsebekre” utalt összegek átjárhatóak azaz, bármelyik „zsebből” bármelyik célra fel tudod használni az összeget!

SŐT!!! 2022. február 1. és május 31. között – a zsebek átjárhatósága miatt – mindhárom alszámlára utalt juttatás a melegkonyhás vendéglátóhelyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is) kívül élelmiszervásárlásra is felhasználható, azaz különböző bevásárló boltokban is lehet vele fizetni. Alkoholos italt, dohány- és feldolgozott dohánypótló termékeket nem lehet venni a támogatásból.

A fentieken túl, még vannak lehetőségek DE, hogy hogyan térképezheted ki ezeket a lehetőségeket? Leginkább egy adóügyekben és költségelszámolásban jártas könyvelő segítségével. Az ő szakértelme és készséges segítsége valósággal aranyat érhet. Minél előbb tervezed meg a pénz kivételének módját, annál jobb.

Avagy kalkulálj időben azzal, hogy pontosan mennyit, mikor és milyen módon szeretnél kivenni a vállalkozásodból? Tekints erre úgy, mintha csak egy üzleti tervet raknál össze, amin a céged stabil és kiszámítható működése múlik.

Ha sikerül előre fixálnod a pénzhez jutás költséghatékony és leginkább optimális módját, azzal elejét veheted a nemkívánatos kapkodásnak. Ráadásul úgy élvezheted majd a vállalkozásodba tett munkád gyümölcsét, hogy a hasznot kisebb mértékben fölözik le tőled független tényezők.

Gondolkodj el a KATÁ-s egyéni vállalkozáson

A KATA egyéni vállalkozási forma a legkedvezőbb adózási lehetőség mind közül. Ha már be vagy jelentve a cégedbe teljes munkaidős alkalmazottként, akkor pusztán éves 350.000Ft(325.000Ft) adóért (ebből 50.000Ft KATA iparűzési adó 2022-ben ez 25 000 Ft, mert a COVID miatt csökkentették az iparűzési adó mértékét), ha teljes munkaidős KATÁ-ról van szó, akkor éves 650.000Ft(625.000Ft) adóért (ebből 50.000Ft KATA iparűzési adó 2022-ben ez 25 000 Ft, mert a COVID miatt csökkentették az iparűzési adó mértékét) tudsz évente 12.000.000Ft jövedelmet termelni magadnak. 

Gondold át, hogy mik azok a személyes tevékenységedhez kapcsolódó szolgáltatások, amiket KATA egyéni vállalkozóként is tudnál nyújtani a partnereidnek, és amennyiben ők ezt kifejezetten szeretnék, akkor megbízhatnak téged KATA egyéni vállalkozóként a munka elvégzésével. Amire figyelned kell, hogy egy partner felé nem lehet több az éves számlaforgalmad, mint 3 millió Ft.

Ez így nem adóelkerülés?
Nem, ha a partnereid kérik ezt a változást, és előtte egyeztetünk, hogy mindenképpen megfelelj a KATA törvényi feltételeinek. 

Minél előbb tervezed meg a pénz kivételének módját, annál jobb

Avagy kalkulálj időben azzal, hogy pontosan mennyit, mikor és milyen módon szeretnél kivenni a vállalkozásodból? Tekints erre úgy, mintha csak egy üzleti tervet raknál össze, amin a céged stabil és kiszámítható működése múlik.

Ha sikerül előre fixálnod a pénzhez jutás költséghatékony és leginkább optimális módját, azzal elejét veheted a nemkívánatos kapkodásnak. Ráadásul úgy élvezheted majd a vállalkozásodba tett munkád gyümölcsét, hogy a hasznot kisebb mértékben fölözik le tőled független tényezők.

Tanácsos-e minden pénzedet a cégedben tartani?

Természetesen nem szeretnénk beleszólni ebbe a kérdésbe, ezt a bekezdést vedd egyfajta pozitív szándékú jótanácsnak. Ebből a megfontolásból pedig inkább a diverzifikációt javasoljuk.

A járványhelyzet tökélétesen rávilágított a több lábon állás fontosságára. Sosem tudhatod, mikor érkezik egy korábban elképzelhetetlennek hitt eseménye, váratlanul derékba törve az egyébként virágzó vállalkozásod.

Szóval, a „jobb félni, mint megijedni” mondást alapul véve a folyamatos invesztálás mellett időnként nem árt kivenni is a cégedből, más helyre fektetve azt. Fontos, hogy mindig a nyereségből folyósíts magadnak, elkerülve így a nemkívánatos financiális nehézségeket.

Hogyan tudsz pénzt kivenni a Kft-ből? Beszéld meg a könyvelőddel!

Egy felkészült és a munkájára tanácsadásként is gondoló könyvelővel nyugodtan át tudod beszélni a „hogyan vehetem ki a pénzt a Kft-mből” kérdést. Annál is inkább, mivel közös érdekeket, hogy a jól prosperáló vállalkozásodból profitálj.

Hogyha korlátolt felelősségű társaság tulajdonosaként nálad is aktuális a témakör, akkor keress minket bátran az alábbi elérhetőségeken. Beszéljük át közösen, hogyan juthatsz pénzhez a vállalkozásodból minél gazdaságosabb módon.

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzés a megírása pillanatában érvényes törvények és adószabályok alapján a legnagyobb gondossággal készült. Kérünk vedd figyelembe, hogy az adott szabályok változhatnak. Kérdezz meg minket vagy könyvelődet a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel, hogy képben legyél

Kérj tőlünk ajánlatot!

Ha valamelyik szolgáltatással kapcsolatban kérdés merült fel benned, vagy egy ötlettel fordulnál hozzánk, akkor keress nyugodtan az oldalon található elérhetőségek egyikén!

Ajánlatkéréshez kérlek, hogy töltsd ki az űrlapot, vagy küldd el ezeket az adatokat emailben.

Amennyiben szimpatikusak vagyunk neked és szeretnél velünk közösen dolgozni, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Mi már nagyon várjuk a közös munkát! 🙂

Ajánlatkérés

hogy mindig
képben legyél

Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről