Decembertől 15%-kal nő a minimálbér és így tudsz adómentesen bort ajándékozni

Böröcz Zoltán

Decemberben a minimálbér 15 százalékkal emelkedik, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal nő – jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter csütörtökön. Az emelésről a munkaadók és munkavállalók a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki ülésén állapodtak meg.

A megállapodás értelmében 2023 decemberétől a minimálbér összege 266 800 forintra emelkedik, míg a garantált bérminimum 326 000 forintra növekszik.

Minimálbér

A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók esetében a minimálbér bruttó 266.800 forintra emelkedik, ami kedvezmények nélkül nettó 177.400 forintot jelent.

A részmunkaidőben foglalkoztatott alkalmazottak esetében a minimálbér 6 órás foglalkoztatás esetén bruttó 200.100 forintra változik (4 órás foglalkoztatás esetén bruttó 133.400 forint).

Garantált bérminimum

A legalább középfokú iskolai végzettséget vagy szakképzettséget igénylő teljes munkaidős pozíciókban alkalmazottaknak a garantált bérminimum havibér alkalmazása esetén bruttó 326.000 forint lesz.

A 6 órás garantált bérminimum nettó összege bruttó 244.500 forint lesz (a 4 órásé pedig bruttó 163.000 forint). Részmunkaidőben foglalkoztatottak esetén a meghatározott havi, heti és napi bért a munkaidő mértékével arányos összegben kell számolni.

Így lehet adómentesen bort ajándékozni

November 16-tól bizonyos oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott, megfelelő címkével ellátott palackokban kapható borászati termékek adómentesen ajándékozhatók és reprezentációs célokra felhasználhatók.

A Magyar Közlöny 141. számában kihirdetett, 451/2023. számú kormányrendelet értelmében a veszélyhelyzeti szabályokról szóló 424/2022. kormányrendelet szerinti veszélyhelyzet ideje alatt a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) és a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény (Szocho tv.) egyes meghatározott juttatásokra vonatkozó szabályaitól eltérően 2023. november 16-ától „mentes az adó alól a közvetlenül a szőlészetről és borászatról szóló 2020. évi CLXIII. törvény (Btv.) 9. paragrafusának (1) bekezdése szerinti forgalomba hozatalt kezdeményező borászati üzemengedélyestől palackozott kiszerelésben vásárolt, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott, a Btv. 1. paragrafusának 3. pontja szerinti borászati termék reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében, továbbá üzleti ajándékként vagy csekély értékű ajándékként történő juttatása”.

Az adómentesség alá eső borászati termékek közé az 1308/2013/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet VII. melléklet II. részében felsorolt, szőlőből készült termékek tartoznak.

Ki kell emelni, hogy az adómentesség kizárólag olyan termékek ingyenes juttatására (felszolgálására) vonatkozik, amelyeket a juttató közvetlenül a borászati üzemengedély birtokosától („borházaktól”, vagy azok saját értékesítési kereskedőitől) vásárolt meg, és ezeket az előírásoknak megfelelően címkézve, palackozott kiszerelésben szerezte be. Tehát a szupermarketben, diszkontáruházban stb. beszerzett italokra, vagy például egy vendéglőben megtartott munkaebéden az étterem saját készletéből felszolgált italra az adómentesség nem vonatkozik.

Ha átalányadózó voltál 2022-ben akár csak egy napra is, akkor a bevallási tervezetet semmiképpen se fogadd el, mert az SZJA bevallásnak tartalmaznia kell az átalányadós adatokat is, aminek a kitöltéséhez a könyvelődtől kérj segítséget.

Akár ezzel a témával kapcsolatban, akár más témákkal kapcsolatban szeretettel várunk irodánkban konzultációra, hívj vagy írj nekünk a lenti űrlap segítségével!

„Class aptent taciti sociosqu ad litora per conubia nostra, per inceptos himenaeos .Aenean non turpis vitae ligula tristique sagitt isras varius erat pulvinar eros pretium”

Megosztási lehetőségek:

Figyelem! A bejegyzés a megírása pillanatában érvényes törvények és adószabályok alapján a legnagyobb gondossággal készült. Kérünk vedd figyelembe, hogy az adott szabályok változhatnak. Kérdezz meg minket vagy könyvelődet a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel, hogy képben legyél

Kérj tőlünk ajánlatot!

Ha valamelyik szolgáltatással kapcsolatban kérdés merült fel benned, vagy egy ötlettel fordulnál hozzánk, akkor keress nyugodtan az oldalon található elérhetőségek egyikén!

Ajánlatkéréshez kérlek, hogy töltsd ki az űrlapot, vagy küldd el ezeket az adatokat emailben.

Amennyiben szimpatikusak vagyunk neked és szeretnél velünk közösen dolgozni, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Mi már nagyon várjuk a közös munkát! 🙂

Ajánlatkérés

hogy mindig
képben legyél

Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről

❗️ Elköltöztünk ❗️

Örömmel értesítünk, hogy elköltöztünk Veszprém belvárosába, az Ady Endre u. 5-ben a 3.emeletre!

Link

Várunk Benneteket szeretettel Veszprémben!