Áldott Karácsonyt és Boldog Új Évet kívánunk!
Még mit számolhatsz el üzleti ajándékként 2021-re és 2022-es évre adóváltozások röviden.

Böröcz Zoltán

Először is szeretnénk Áldott Karácsonyt és egy sikeres, boldog Új Évet kívánni Nektek, az Ügyfeleinknek és az Olvasóinknak! 

 

Mit számolhatsz el még 2021-ben üzleti ajándékként és mennyibe kerül?

Így az év végén számos cégvezető gondolkodik azon, hogy a költségeit hogyan strukturálja, mit időzítsen még idénre és mit jövőre, mit fizessen leadózott pénzből és mit céges költségből.

Még idén nyáron elfogadták azt az adócsomagot, ami az üzleti ajándékot és reprezentációt egy nagyon kellemes adósávba helyezte az idei év végéig. A szociális hozzájárulási adó hatálya alá tartozó kifizetők egészen az év végéig mentesülnek a szocho kötelezettség alól a reprezentációra és az üzleti ajándék juttatásokra vonatkozólag. Így az év végéig e juttatások 1,18-as adóalap kiegészítéssel növelt összege után csak a 15 %-os Szja-t kell megfizetni, vagyis az eddigi 35,99 %-os adóterhelés helyett 2021-ben csupán 17,7 %-os adóterheléssel kell számolni a reprezentáció és üzleti ajándékok tekintetében. Sajnos ez a kedvezmény a KIVA alanyokra nem vonatkozik.

Emiatt javasolható, hogy még 2021-es költségként érdemes azokat a vállalkozás érdekében felmerült költségeket elszámolni, amiket reprezentációra vagy üzleti ajándékra költene a cég, olyanokra, mint az üzleti vacsorák vagy a céges rendezvények.

2022.évi adó változások

 1. Minimálbér változás
  A Magyar Közlönyben 2021.12.15-én megjelent a kötelező legkisebb munkabérről szóló 703/2021. (XII.15.) Kormányrendelet. Eszerint 2022.01.01-től a teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében
  – a minimálbér összege 200.000,- Ft/hó,  45.980,- Ft/hét, 9.200,- Ft/nap, 1.150,- Ft/óra;
  – a garantált bérminimum pedig 260.000,- Ft/hó, 59.780,- Ft/hét, 11.960,- Ft/nap, 1,495,- Ft/óra.
 1. Járulék csökkenések
  2022. január elsejétől újabb négy százalékponttal csökken a munka közterhe. Megszűnik a másfél százalékos szakképzési hozzájárulás, emellett pedig két és fél százalékponttal mérséklődik a vállalkozások által fizetendő szociális hozzájárulási adó.
 2. Iparűzési adókedvezmény meghosszabbítása
  A kormány meghosszabbítja a kis- és középvállalkozások kedvezményét a helyi iparűzési adóban, így automatikusan jár az alacsonyabb, maximum egy százalékos adómérték az érintetteknek.
 1. KIVA csökkenés
  A kisvállalati adó a 11%-os adókulcsról jövőre 10%-ra csökken.
 1. SZÉP kártya
  2022. január 1.-től visszaáll a SZÉP kártya juttatások után fizetendő szociális hozzájárulási adó. A szociális hozzájárulási adó mértékének 13%-ra csökkentésével 2022. január 1-jétől a munkáltatóknak még mindig a SZÉP kártya után kell a legkevesebb közterhet fizetniük.

  A SZÉP-kártya alszámlái és az éves rekreációs keret:
  A SZÉP-kártya mint béren kívüli juttatás COVID járvánnyal kapcsolatban bevezetett megemelt keretösszege 2022-ben évben már nem alkalmazható.  A munkáltató tehát a munkavállalók egyes alszámláira 2022. évben az alábbi összegű juttatásokat utalhatja:

 • szálláshelyre, több munkáltatótól együttvéve legfeljebb évi 225 ezer forintot,
 • vendéglátásra, több munkáltatótól együttvéve maximum évi 150 ezer forintot,
 • szabadidős szolgáltatásokra, több munkáltatótól együttvéve legfeljebb évi 75 ezer forintot.
 1. Átalányadózás
  2022. január 1.-től az átalányadózást választó egyéni vállalkozók az adóelőleget csak az éves minimálbér felét meghaladó rész után kell majd megállapítani. Ezenkívül módosult az átalányadó választásának küszöbértéke is. Jövőre az éves minimálbér 10-szereséig (azaz 2022. januártól 24 millió forintig) választható. Kiskereskedők esetén a felső határ a minimálbér 50-szerese lesz. Ez jövőre 120 millió forintot jelent.
 2. 25 év alatti fiatalok SZJA kedvezménye
  Jövőre lép életbe a 25 év alatti fiatalok személyi jövedelemadó kedvezménye. A munkabérrel összefüggő jövedelmekre vonatkozik a kedvezmény egészen a tárgyévet megelőző év július havi bruttó átlagkeresetig, ami bruttó 401 800 Ft. A kedvezmény azokra a hónapokra jár, ameddig a fiatal még nem töltötte be a 25 éves kort. Ha a jövedelme meghaladja az átlagkeresetet akkor csak a különbözet után kell SZJA-t fizetnie.

„Class aptent taciti sociosqu ad litora per conubia nostra, per inceptos himenaeos .Aenean non turpis vitae ligula tristique sagitt isras varius erat pulvinar eros pretium”

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus quis arcu est. Quisque posuere est arcu, id hendrerit orci pulvinar id. Cras egestas metus sit amet felis accumsan, vitae placerat libero sodales. Morbi efficitur maximus massa et aliquam. Quisque vel viverra augue.

Nullam scelerisque erat nisl, eu aliquet quam porttitor et. Aliquam molestie sem augue, non egestas nunc sagittis in. Suspendisse vehicula turpis eget leo sollicitudin, dapibus commodo massa facilisis.

Ut ac tortor eget nibh condimentum congue. In facilisis porttitor iaculis. Etiam vestibulum, nisl nec molestie egestas, velit lorem venenatis tellus, pellentesque blandit nulla sapien accumsan velit. Vivamus purus nunc, dictum nec elit viverra, semper iaculis risus.

Megosztási lehetőségek:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Figyelem! A bejegyzés a megírása pillanatában érvényes törvények és adószabályok alapján a legnagyobb gondossággal készült. Kérünk vedd figyelembe, hogy az adott szabályok változhatnak. Kérdezz meg minket vagy könyvelődet a bejegyzés aktualitásával kapcsolatosan!

Vélemények
Kövess minket
Iratkozz fel, hogy képben legyél

hogy mindig
képben legyél

Iratkozz fel, hogy ne maradj le semmiről

❗️ Elköltöztünk ❗️

Örömmel értesítünk, hogy elköltöztünk Veszprém belvárosába, az Ady Endre u. 5-ben a 3.emeletre!

Link

Várunk Benneteket szeretettel Veszprémben!